Вашингтон не смята за приемливо предложението на Варшава за прехвърляне

...
Вашингтон не смята за приемливо предложението на Варшава за прехвърляне
Коментари Харесай

Пентагонът отказа да прехвърли полски изтребители на Украйна

Вашингтон не счита за задоволително предлагането на Варшава за прекачване на военни самолети в Киев през Съединените щати, сподели представителят на Пентагона Джон Кърби.

Както Кърби сподели в изказване, публикувано от преспулта на Белия дом, „ вероятността бойни самолети, притежавани от държавното управление на Съединени американски щати, да бъдат изпратени от база на САЩ/НАТО в Германия “ в Украйна е „ въпрос на сериозна угриженост за целия съюз ", сподели той, представен от ТАСС.

„ Продължаваме консултациите с Полша и другите ни съдружници в НАТО по този въпрос <…>, само че не считаме предлагането на Полша за рационално “, сподели представител на Пентагона. Той също по този начин акцентира, че „ решението за прекачване на самолети, притежавани от Полша, в Украйна в последна сметка е на полското държавно управление “.

Миналата неделя американски медии оповестиха, че Полша може да трансферира " руски самолети " на Украйна в подмяна на приемане на американски изтребители F-16 от Съединени американски щати. Според източници сходен ход би бил отговор на апела на Киев да затвори небето над Украйна. Съединените щати поддържаха опцията за прекачване на руски самолети от Полша в Украйна. Въпреки това, Полша отхвърли известията за решение за прекачване на бойни самолети на Украйна. В същото време Варшава предложи на Съединени американски щати да вземат гратис полските МиГ-29 в Германия.

Ден по-рано украинският президент Владимир Зеленски разкритикува НАТО за отхвърли на алианса да затвори небето над Украйна. Миналия петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че в небето над Украйна не би трябвало да има военни самолети на НАТО и бойци на алианса на нейна територия. Той също по този начин добави, че се твърди, че НАТО не се стреми към война с Русия и носи отговорност за това спорът да не се популяризира отвън границите на Украйна, защото сходно развиване на събитията би било по-разрушително и рисково.

Миналата седмица от пресслужбата на Военноморски сили на Украйна оповестиха, че България, Полша и Словакия ще изпратят в Украйна 70 военни самолета, които може да се базират на полски летища. Според нея София трансферира 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25 за Киев, Варшава - 28 самолета МиГ-29, Братислава - 12 МиГ-29.

Изтребителите МиГ-29 са на въоръжение в полската войска от 1989 година и се намират в 22-ра тактическа авиобаза в Малборк и 23-та база в Минск-Мазовецки. Първите самолети са закупени от Съюз на съветските социалистически републики, идващите са получени от Чехия и Германия.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР