Вашингтон и Пекин разговарят по-редовно, за да избегнат конфликт в

...
Вашингтон и Пекин разговарят по-редовно, за да избегнат конфликт в
Коментари Харесай

Напрежението в Южнокитайско море принуждава САЩ и Пекин да сътрудничат

Вашингтон и Пекин беседват по-редовно, с цел да избегнат спор в Южнокитайско море, макар " противоречивите и конкурентни " си връзки, съобщи посланикът на Съединени американски щати в Китай пред BBC.

" Нашите военни сили работят в непосредствена непосредственост една до друга в Южнокитайско море и в Тайванския пролив. Не искаме да изпратим погрешен сигнал ", заяви посланикът  Никълъс Бърнс в изявление в Пекин по-рано тази седмица.

(Видеото е архивно: Китайски банки в Русия приключват интервенциите си в долари и евро)

Южнокитайско море се трансформира в рисково огнище на напрежение , където претенциите на Пекин ускоряват напрежението с Тайван и Филипините, както и с най-мощния им съдружник - Съединени американски щати.

През последните месеци китайски и филипински плавателни съдове си играят на котка и мишка в противоречивите води - при последния конфликт тази седмица се твърди, че китайски чиновници на бреговата защита са се качили на филипинска лодка и са нападнали бойци със саби и ножове.

Съединени американски щати, които са основали военни съюзи от Манила до Токио, неведнъж са обещавали да пазят правата на съдружниците си в Южнокитайско море.

Това в допълнение обтегна връзките с Китай, а връзките към този момент се разклащаха от нахлуването на Русия в Украйна, китайските искания към самоуправляващия се Тайван и комерсиалната война.

Бърнс съобщи, че това са огнища на напрежение, които към момента " изцяло разделят " двете страни, само че е значимо да се опитаме да " съберем хората дружно " , където е допустимо.

" Китайците се съгласиха да усилят нашите връзки сред военните и това в действителност е от решаващо значение за нас. Искате да имате връзка, тъй като последното нещо, което желаеме, е случай, неразбирателство, което води до спор ", сподели 68-годишният посланик.

Въпреки че напрежението понижа, идните президентски избори в Съединени американски щати могат още веднъж да влошат връзките.

" Предупредихме китайците да не се месят в нашите избори по никакъв метод, под никаква форма или форма ", съобщи Бърнс, като добави, че Съединени американски щати са " доста загрижени " за тази опция.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай

И Джо Байдън, и Доналд Тръмп се стремят да бъдат строги към Пекин - тактика, която съгласно тях печели гласове . През май президентът Байдън разгласи редица нови мита върху създадени в Китай електрически автомобили , слънчеви панели и други артикули. Малко електрически автомобили доближават до крайбрежията на Съединени американски щати, само че дипломат Бърнс отхвърли вътрешната политика да е изиграла роля в това решение.

Той съобщи, че това е " стопански ход " , целящ да резервира американските работни места. Междувременно Китай предизвести, че може да отвърне със лични мита.

Но макар съперничеството има и някои светли моменти. Бърнс организира среща с китайския делегат по въпросите на климата , защото двата най-големи замърсителя в света се пробват да намерят способи за понижаване на нездравословните излъчвания. Вашингтон и Пекин организират и по този начин наречените " диалози на високо ниво " за попречване на достигането на опиата фентанил до крайбрежията на Съединени американски щати, които  Бърнс дефинира като " извънредно значими ".

 

Двете страни също по този начин дадоха обещание да работят за повече обмени " от хора за хора ". Това се случва в миг, когато броят на американските студенти, които учат в Китай, е намалял от към 15 000 през 2011 година на 800.

Си се надява през идващите пет години 50 000 американски студенти да дойдат в Китай. При визитата си в Сан Франциско през ноември предходната година той съобщи, че това е " крайното предпочитание на нашите два народа за продан и съдействие ".

Посланик Бърнс обаче упрекна част от китайското държавно управление, че не приема тези топли думи съществено: " След срещата на върха в Сан Франциско имаше 61 обособени случая, при които силите за сигурност или някое министерство попречиха на китайски жители да вземат участие в стратегии за обществена дипломация в този дом, в нашето посолство или попречиха на хора да пътуват до Съединени американски щати за присъединяване в взаимни пътувания - тъй че за нас беше доста мъчно да съберем хората. "

От друга страна, китайски студенти и учени оповестяват, че са били обект на незаслужено гонене от страна на граничните чиновници на Съединени американски щати . Посолството на Пекин във Вашингтон подаде формален митинг и упрекна американските управляващи, че " безпричинно " разпитват, тормозят, анулират визите и даже депортират няколко студенти от Китай с годни разрешителни за пътешестване при идването им в Съединени американски щати.

Вашингтон също по този начин разгласи " равнище 3 " за пътешестване в Китай, като прикани посетителите да " премислят " пътуването си. Бърнс отхвърли, че това предизвестие опонира на апела на Съединени американски щати за " доближаване на хората ", а е по-скоро защитна мярка.

" Тук има американци в пандиза, които съгласно нас са непозволено арестувани, непозволено преследвани, посещавал съм тези пандизчии и желаеме да ги освободим. " Той съобщи, че на няколко американци са наложени " забрани за овакантяване " от страна на Китай, като на летището са им взети паспортите и не могат да изоставен страната.

На собствен ред Китай остави Съединени американски щати в листата на страните, които са освободени от визи за пътешестване до 15 дни - Австралия е в листата, откакто Пекин неотдавна възвърне връзките си с Канбера.

Фактът, че контактите " сред хората " - относително лесна цел в другояче обтегнатите връзки - се оказват толкоз сложни, може би е знак за продължаващата липса на доверие от двете страни.

Но най-голямата линия на раздор към този момент може би е войната в Украйна.

Съединени американски щати наподобява имат вяра, че Китай би могъл да държи в ръцете си ключа към прекъсване на напредъка на Русия на бойното поле. Посланик Бърнс удостовери посланието на Вашингтон, че поддръжката на Пекин за нашествието на Москва няма да бъде толерирана.

" Китай не е безпристрастен в тази война " , сподели той. " Китай демонстрира същинското си лице. Той поддържа Русия, поддържа Путин, до момента в който той отприщва тази варварска война против украинското цивилно население. Знаем какво се доставя от китайските компании и знаем какво влияние оказва това върху способността на Русия да води тази война. "

Той съобщи, че има " десетки хиляди " китайски компании, които поддържат Москва . " Наложихме наказания на огромен брой от тях и сме подготвени да създадем още, в случай че държавното управление тук не се отдръпна ".

Изявленията му повтарят тези, направени от Г-7 в Италия предходната седмица, която съобщи, че поддръжката на Китай за Русия " дава опция " за война в Украйна. Те също по този начин заплашиха с повече наказания, с цел да санкционират китайските субекти, които съгласно тях оказват помощ на Русия да заобикаля западното ембарго.

Пекин отхвърли тези предизвестия като " цялостни с надменност, предубеждения и неистини ".

Все отново някои биха нарекли това усъвършенстване по отношение на 2022 година След визитата на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на демократите Нанси Пелоси в Тайван ядосаният Пекин приключи цялата връзка на равнище кабинет във Вашингтон. Отношенията още веднъж се утежниха при започване на 2023 година в навечерието на визитата на Блинкен. Той анулира пътуването си, откакто Съединени американски щати смъкнаха китайски балон на огромна височина, който прелетя през северноамериканското въздушно пространство.

Връзките дефинитивно се стабилизираха едвам през ноември предходната година , когато Байдън и Си се срещнаха в Сан Франциско.

Бърнс съобщи, че първите две години на поста му са били сложни - връзката с китайските публични лица е била слаба.

Сега, прибавя той, връзките са " релативно по-добри ", само че вижда сложен път пред себе си: " Това доста мъчно съревнование ще продължи още известно време. "

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР