Вашингтон и Лондон се опитват да убедят целия свят, че

...
Вашингтон и Лондон се опитват да убедят целия свят, че
Коментари Харесай

Привет, оръжие!

Вашингтон и Лондон се пробват да убедят целия свят, че Русия ще нападне Украйна през днешния ден или на следващия ден. В същото време самите те не имат вяра в нашествието, а дезинформацията, която популяризират, е тип инвестиция в бъдещи ползи.

Военна нервност. С това в този момент интензивно се занимават американските медии и публични лица в украинското направление. Всички те се преструват, че руско-украинската война освен е неизбежна, само че и е на път да стартира. „ Може ли Западът да спре Русия да нахлуе в Украйна “, гласи заглавието на публикация в The New York Times. „ Украинците се помириха с обстоятелството, че са на ръба на войната с Русия – и са подготвени за това “, ускорява жегата The Wall Street Journal.

Що се отнася до държавното управление, управляващите на Съединени американски щати (а с тях и управлението на Австралия и Великобритания) оповестиха евакуацията на фамилиите на дипломати, а също по този начин предложиха на жителите им да изоставен Украйна. Редица други страни позволиха на фамилиите на дипломатите да си тръгнат от Украйна на държавни разходи.

Байдън също организира незабавни 80-минутни видеоразговори с европейските водачи, в които той споделя, че реализира цялостно единодушие с сътрудниците си от Европейски Съюз по тематиката за суровото икономическо наказване на Русия за възможна инвазия.

Междувременно никой от американските публични лица или публицисти в никакъв случай не е посочвал причини по въпроса за какво Владимир Путин в този момент нахлува в Украйна. Може би у Владимир Владимирович внезапно пламна огромно почитание към Владимир Александрович и реши да избави рейтинга му - да консолидира елитите към украинския президент, да му помогне да трансферира всички стопански проблеми на Украйна през 2022 година (от увеличение на цените за комуналните цени до потребността да се заплаща по външните дългове), върху войната?

Или може би Владимир Владимирович изпитва огромна обич към „ Майдана “ и желае да помогне на украинските радикали да аргументират всичките си приказки за „ неизбежна съветска експанзия “? Или тъй като Владимир Путин внезапно реши да се откаже от опитите за нормализиране на връзките със Запада и да вземе, че да окупира някоя страна?

И в случай че Русия към този момент е привикнала с тази чудноватост, то друга е оригиналност за нея. Факт е, че алармисткото държание на Съединени американски щати и Англия не откри поддръжка в Европейския съюз. Европейските служители, постоянно послушни на Вашингтон, внезапно се отхвърлиха и освен отхвърлиха да вземат участие в тази нервност, само че и започнаха да я опровергават. „ Няма да създадем нещо сходно (връщане на фамилиите на дипломати. - Г. М.), тъй като не виждаме специфични аргументи за това “, сподели Жозеп Борел, началник на европейската дипломация. „ Няма потребност да драматизирате обстановката, до момента в който тече преговорният развой.

Как да си обясня сходно държание и такова разединение?

Едно от обясненията може да е опит да се употребява украинската рецесия в интерес на други ползи, надалеч от руско-украинските несъгласия. И по този начин, НАТО разгласи укрепването на групировката на източния фланг на алианса - Съединени американски щати имат намерение да изпратят там спомагателни 8,5 хиляди бойци. Няма по какъв начин да не запитате - за какво? В последна сметка, даже Русия внезапно да реши да нападна Украйна по някаква причина, тя сигурно няма да премине руско-полската граница.

Според представителя на Пентагона Джон Кърби, Съединени американски щати желаят „ да отстранен страховете на страните, ситуирани на източния фланг на Европа “. „ Това е явен сигнал за това какъв брой съществено одобряваме нашите отговорности според петата уговорка от Хартата на НАТО “, сподели той.

Преведено от дипломатически на съветски, Съединени американски щати тривиално употребяват страховете на източноевропейските страни (и исторически, и тези, които бяха напомпани от русофобската агитация в медиите), с цел да засилят военно-политическите си позиции в Европа. За да се показва, че Вашингтон и единствено Вашингтон може да отбрани сигурността и суверенитета на европейските страни. Европейският съюз, несъмнено, не може и не желае да поддържа сходна игра – той мечтае за личната си субектност.

Изглежда, че тук Европа е в печеливша позиция. След края на „ военната паника “ Жозеп Борел ще бъде окуражителен за уравновесения си метод, а Съединени американски щати и Англия ще бъдат упрекнати в ескалация на обстановката. Въпреки това, гъвкавостта на американската агитация не трябва да се подценява.

Когато се окаже, че Русия не е имала желание да нападна Украйна, Вашингтон и Лондон ще кажат, че запазването на мира е напълно тяхна заслуга. Че те с решителните си ограничения демонстрираха на Владимир Путин всички „ пъклен последствия “ от нахлуването, след което господарят на Кремъл се съобщи, до момента в който Европа показва личната си ненадеждност.

Друго пояснение за американските дейности се крие в преговорната тактика на Съединените щати. В навечерието на нов кръг от разговора с Москва (може би даже на равнище държавни глави) Вашингтон се пробва да покаже мускулите си и да показва способността си да навреди на съветските ползи.

И би трябвало да се каже, че демонстрацията беше сполучлива. Самата разширена нервност към този момент навреди на съветската стопанска система - рублата поевтинява, а показателите на Московската борса пробиват дъното (което към този момент удари голям брой руснаци, които влязоха на фондовия пазар през 2021 година със спестяванията си). А американците към момента не са минали към „ адските “ наказания!

Европа не взе участие в тази нервност, тъй като не желае да играе американската игра. Сега европейците са настрана от преговорния развой и желаят да потвърдят своята субектност пред Москва посредством отговорно държание и да реализират единодушието на Путин с руско-европейския преговорен развой (който Олаф Шолц и Еманюел Макрон интензивно се пробват да започнат).

По този метод Москва просто би трябвало да изтърпи актуалната американска нервност като в същото време резервира оптимално успокоение. „ Докато съветското държавно управление се придържа към сегашния си обмислен метод, който е по-скоро реактивен, в сравнение с провокативен, към момента има късмет да се избегне ескалация “, сподели евродепутатът от „ Алтернатива за Германия “ Гунар Бек.

И, несъмнено, Кремъл може да се опита да извлече своите изгоди от тази неприятна обстановка. И те са налице. Факт е, че с дейностите си в украинска посока Вашингтон и Лондон (волно или несъзнателно е различен въпрос) изпращат сигнали до Киев, че не имат намерение да го пазят.

Американските войски се изпращат не в Украйна, а в Полша - за отбрана извънредно на границите на страните членки на НАТО. Америка изтегля дипломати и своите жители, а с тях изчезва и най-сериозният предлог за вкарването на американски парашутисти в Киев (където те могат да защитят освен жителите на Съединени американски щати, само че и управлението на Украйна).

Всички тези сигнали би трябвало да убедят Зеленски и другарите му в заплахата от устройването на каквито и да е антируски провокации, целящи въвеждането на съветски войски в Донбас (формално територия на Украйна). Не е изненадващо, че Киев се опълчи на изтеглянето на евентуални, от негова позиция, заложници - най-вече измежду жителите на Съединени американски щати.

„ Зачитайки правото на непознатите страни да подсигуряват сигурността на своите дипломатически задачи, считаме, че сходна стъпка от американска страна е преждевременна и демонстрация на несъразмерна нерешителност “, сподели Олег Николенко, представител на украинското външно министерство.

Само че Държавният департамент и английското външно министерство някак си не помниха да се съветват с украинските дипломати. В играта, създадена от Вашингтон и Лондон, Украйна е единствено обект. Пешка на дъската на ползите, която може да бъде пожертвана, с цел да се завоюва стратегическо преимущество в играта.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР