Вашингтон е създал условия, които принуждават страните по света да

...
Вашингтон е създал условия, които принуждават страните по света да
Коментари Харесай

Страните по света търсят алтернативи на щатския долар: Руският представител в МВФ

Вашингтон е основал условия, които принуждават страните по света да търсят други възможности на щатския $, съобщи представителят на Русия в Международния валутен фонд (МВФ).   

Според Алексей Можин от ден на ден страни подтикват потреблението на различни валути в трансграничните транзакции, по-специално китайския юан.

" Виждаме, че иранците, бразилците и саудитците към този момент минават към търговия в юани освен с Китай, само че и с трети страни ", означи Можин.  

Той свързва дългогодишната доминация на зелените пари в международната стопанска система с неналичието на конкуренция, защото доларът съставлява по-голямата част от интернационалните разплащания и депозити в света.   

Въпреки това американски публични лица към този момент бият паника за ориста на зелените пари, твърди Можин, заради това, което той дефинира като занемаряване на американската валута.  

" Ясно е, че това няма да стане внезапно, само че процесът е почнал ", сподели той.

Съединени американски щати употребяват $ " за задачите на националните ползи, [и] икономическите и финансовите отговорности на една страна ", заради което е " неправилно ", че той се употребява толкоз необятно на други места, заключи Можин.  

Миналата година Русия интензивно стартира да заменя $ и еврото с други валути при разплащанията в чужбина и фрапантно понижи броя на банковите сметки и транзакциите сред компании и финансови институции, включващи западни валути.    

Делът на $ и еврото в интернационалните разплащания на Русия спадна от 90% при започване на 2022 година до по-малко от 50% в края на предходната година - наклонност, която ще продължи, съгласно съветския заместник-министър на икономическото развиване Владимир Илийчев.
 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР