Вашингтон е готов за военно участие в отбраната на Тайван

...
Вашингтон е готов за военно участие в отбраната на Тайван
Коментари Харесай

Байдън заяви готовност за военно участие на САЩ за защита на Тайван

Вашингтон е подготвен за военно присъединяване в защитата на Тайван " при положение на инвазия ", сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън на взаимна конференция с японския министър председател Фумио Кишида в Токио.

Американският водач отговори утвърдително на съответния въпрос на публицист, като изясни, че " това са отговорностите ", които Америка е поела.

„ Оставаме ангажирани с поддържането на мира и сигурността на Тайванския пролив и имаме намерение да подсигуряваме, че неговото статукво не се трансформира едностранно “, добави Байдън.

От своя страна представителят на китайското външно министерство Ван Венбин сподели на брифинг, че Пекин показва „ мощно неодобрение и мощен митинг по отношение на изказванията на Съединени американски щати “. Той акцентира, че Тайван е неразделна част от Китай и страната ще предприеме „ решителни дейности за отбрана на своя суверенитет и ползи на сигурността “.

Ван Венбин прикани Вашингтон да съблюдава „ правилото на един Китай “ и взаимното китайско-американско официално съобщение и да извърши отговорностите си да не поддържа независимостта на Тайван. Американските управляващи би трябвало да внимават какво споделят и вършат по въпроса за Тайван и да не изпращат подправени сигнали до сепаратистките сили в Тайван, добави дипломатът.

Миналата седмица Ян Джиечи, началник на офиса на Комисията по външни работи на Централен комитет на КПК, в телефонен диалог със съветника по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че неотдавна Вашингтон е направил няколко „ неправилни дейности и изказвания “ и интервенция във вътрешните работи на страната.

Официалните връзки сред централното държавно управление на КНР и Тайван се разпадат през 1949 година, откакто победените сили на “Гоминдана”, водени от Чан Кай-ши, се реалокират на острова през 1949 година Пекин не признава суверенитета на Тайван и ревнува от контактите на други страни с Тайван, настоявайки за „ политика на един Китай “. Това допуска, че Тайван е неразделна част от китайска територия и че управляващите на КНР са единственото законно китайско държавно управление.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР