Мнозина смятат, че Байдън е твърде стар за поста, сочи проучване на AP-NORC. Тръмп има други проблеми

...
ВАШИНГТОН (АП) — Американците всъщност са съгласни по нещо в
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — Американците всъщност са съгласни по нещо в това време на суров раздор: Джо Байдън е твърде стар, за да бъде ефективен президент за втори мандат. Само с няколко години по-млад от него, Доналд Тръмп поражда удивително по-малко притеснения относно възрастта си.

Но те имат много други проблеми с Тръмп, който поне засега далеч изпреварва съперниците си за републиканската номинация въпреки множеството си наказателни обвинения. Без значение за напредналите му години – някои казват, че 77-годишният мъж трябва да порасне, ако не друго. обединени в оценяването на единствената черта, която Байдън не може да промени.

Президентът сам повдигна въпроса за възрастта, с хитрости, сякаш се опитваше да отпусне публиката си относно своите 80 обиколки на слънцето.

Дискриминацията по възраст може да е забранена на работното място, но работодателите на президента – хората – не се притесняват от своите пристрастия.

В анкетата цели 77% казват, че Байдън е твърде стар, за да бъде ефективен за още четири години. Това казват не само 89% от републиканците, но и 69% от демократите. Това мнение се поддържа от всички възрастови групи, не само от младите хора, въпреки че по-възрастните демократи конкретно подкрепят кандидатурата му за 2024 г.

За разлика от това около половината от възрастните в САЩ казват, че Тръмп е твърде стар за поста, и тук се появява познатото партийно разделение – демократите са много по-склонни да дисквалифицират Тръмп по възраст, отколкото републиканците. поне по-млади.

Демократи, републиканци и независими искат да размахат широка метла в залите на властта, налагайки възрастови ограничения на президентството, Конгреса и Върховния съд. Като цяло около две трети от възрастните в САЩ подкрепят възрастов таван за кандидатите за президент и Конгрес и задължителна възраст за пенсиониране за съдиите.

По-конкретно, 67% подкрепят изискването съдиите във Върховния съд да се пенсионират до определена възраст, 68% подкрепят възрастовите тавани за кандидатите за Камарата на представителите и Сената и 66% подкрепят възрастовите тавани за кандидатите за президент.

Тъй като старейшините ръководят главно шоуто и Конституцията, с която трябва да се борите, не очаквайте това да се случи скоро.

Въпреки това, проучването показва, че много хора от различни политически линии са готови да видят по-младо лице, по-свежо лице или и двете, които да пленят общественото въображение.

Сред тях е Ноа Бърдън, 28-годишен консултант по комуникации в Александрия, Вирджиния. Въпреки ясното предпочитание към Байдън пред Тръмп, той желае главните претенденти за президент да са по-близки до неговото поколение.

„Като цяло са твърде стари“, каза Бърдън. Това по-старо поколение представлява „усещане за ценности и усещане за страната и света, което просто вече не е точно. Може да бъде опасно да имаш такъв възглед.“

По същия начин, Грег Пак, 62 г. бивш и евентуално бъдещ гласоподавател на Тръмп в Ардмор, Оклахома, желае и Байдън, и Тръмп да продължат.

„Само като гледам и слушам Байдън, е доста очевидно, че той не е това, което беше“, каза Пак, регистрирана медицинска сестра.

Тръмп? „Той е много по-остър, но в края на мандата си, кой знае?“ Пак каза, обмисляйки януари 2029 г. „Просто съм готов за някой по-млад.“ Достатъчно му беше от човек, който е „само за себе си“ и „носи обвиненията си като знак на честта“, но ако това е кой е необходим, за да победи Байдън, така да бъде.

КАКВО Е ВАШЕТО WORD?

Проучването на AP-NORC надхвърли задаването на въпроси и представянето на избори. Имаше и упражнение за асоцииране на думи, което караше хората да предложат първата дума или фраза, която им идва на ум при споменаването на всеки мъж.

Отговорите подчертаха как възрастта е особено препятствие за Байдън през партийните линии, дори когато хората не са подтикнати да мислят за това и как Тръмп до голяма степен избягва това само за да си навлече презрение, ако не и отвращение на други фронтове.

В тези интуитивни отговори 26% споменават възрастта на Байдън и още 15 % използват думи като „бавен“ или „объркан“. Един републиканец се сети за „картофи“. Сред демократите възрастта на Байдън е спомената предварително от 28%. Те предпочитаха такива термини пред „президент“, „лидер“, „силен“ или „способен“. Един, който одобрява представянето му, въпреки това го нарече „сенилен“.

Само 3% в проучването излязоха с „объркан“ като първи дескриптор за Тръмп, а само 1% използваха „стар“ или Вместо това водещите думи бяха тези като „корумпиран“ или „нечестен“ (15%), „лош“ и други като цяло негативни термини (11%), думи като „лъжец“ и „нечестен“ (8%), заедно с „добри“ и други като цяло положителни коментари (8%).

Защо има различия между двамата относно обществените възприятия за тяхната възраст?

„Байдън просто изглежда много компрометиран от условия, свързани с възрастта", каза Ерик Дезенхол, 60, консултант по управление на корпоративни скандали, който е проследил кариерата на Тръмп и е работил в Белия дом на Роналд Рейгън. "Дори хората, които го харесват, го виждат като крехък и не съвсем "там". ”

„Каквито и да са негативите на Тръмп, не мисля, че повечето хора ги виждат като свързани с увреждането по възрастов начин“, каза той. „Всъщност, колкото повече се хвърляте по него, толкова повече той изглежда като раздразнително малко дете. Разбира се, обезпокоителен, но възрастен? Не е задължително. Тръмп се изказва по този начин от почти осем десетилетия и това винаги го тласка напред.“< /p>

За Диего Салдана, на 31 г., е почти у дома, когато види Байдън да бърбори няколко думи или да прави спиращи крачки.

„Виждам всички симптоми, които имаше дядо ми“, каза той. „Не можеш да управляваш държава" по този начин. Неговият дядо сега е на 94. Салдана подкрепя Тръмп въпреки колебанията относно наказателните обвинения срещу него.

Ерик Колуел, 34, мениджър одит в Сакраменто, Калифорния , излезе със „стар“ за Байдън и „некомпетентен“ за Тръмп като негови думи за първо впечатление. Независим, който клони към демократите, той звучеше малко смутен по телефона, че САЩ не могат да се справят по-добре от тези двамата.

„Прозрачна оптика“, каза той. „По-възрастни господа. Вие искате вашите лидери, от визуална гледна точка, да бъдат пъргави и енергични. И ние сме склонни да не успяваме.“

Той гледа на Тръмп, с всичките му жестове и анимация, като на „ по-едра фигура, малко по-оживен, просто неговата индивидуалност. Това му придава онзи енергичен външен вид. Но Колуел със сигурност няма да отиде там.

„Байдън беше добра стъпка за стабилизиране на водата“, каза той. „Байдън е по-представителен за статуквото и нормалността и вероятно това е нещото, което първоначално привлече всички към него“ след суматохата по време на президентството на Тръмп.

„Сега имате връщане към стабилността. Но по отношение на движението напред и имайки някаква измерима промяна в моето поколение, вероятно ще имаме нужда от по-млади лидери. за строител на жилища. Мислеше, че Байдън е твърде стар за президентството, преди да го поеме. Сега е убедена в това и е готова да гласува следващата година за някой друг, само не за Тръмп.

„Не мисля той свърши ужасна работа в офиса“, каза тя за Байдън, „но мисля, че това е по-скоро, защото, за разлика от Тръмп, той се обгражда с по-опитни и логични хора.“

Не че тя е страхотна ценност в опита, освен в областта на външните работи. „D.C. е блато“, каза тя, „и колкото повече опит имаш, толкова повече потъваш в блатото.“

Каза Хосе Тапия, 33, видеооператор на технологична компания в Роли, Северна Каролина, „ Трябва да има множество по-млади хора, които също са суперквалифицирани. Изобщо няма свежи лица.“

По-възрастните демократи са по-малко негативно от по-младите относно решението на Байдън да се кандидатира отново. В анкетата само 34% от демократите под 45 години искат той да се кандидатира за преизбиране, в сравнение с 54% от по-възрастните. Все пак около три четвърти от по-младите демократи казват, че най-вероятно ще го подкрепят, ако той е номинираният; други не са се ангажирали с това.

УВАЖАЙТЕ СТАРИТЕ СИ

Всичко това е отчайващо за С. Джей Олшански, професор по обществено здраве и експерт по стареенето в Университета на Илинойс в Чикаго . Той смята, че възрастта, когато се определя кандидатът за президент, не е по-уместна от цвета на очите и фокусът на обществеността върху нея подменя дара на мъдростта и опита.

„Това е нещо като класически възрастов подход, който имаме се бори през последните 50 години", каза той. „Възрастта на индивида е без значение. Важни са политиките, които те представят на масата. И броят пъти около слънцето просто не го отрязва като важна променлива изобщо.“

От наблюдение на двамата мъже отдалеч и преглед на медицинските им досиета, Олшански смята Байдън и Тръмп за вероятно „супер възрастни“ въпреки признаците на слабост от Байдън и наднорменото тегло на Тръмп.

„Байдън вероятно ще надживее Тръмп, защото има по-малко вредни рискови фактори и прави доста забележими упражнения, докато Тръмп не го прави“, каза той. Но като цяло „и двамата функционират на много високо ниво“.

„Ако не ви харесва това, което казват“, добави той, „не е заради това колко са стари. Това е, защото не харесвате това, което казват.“

___

Анкетата сред 1165 възрастни е проведена на 10-14 август 2023 г., като е използвана извадка, взета от вероятността на NORC- базиран AmeriSpeak Panel, който е проектиран да бъде представителен за населението на САЩ. Маржът на извадковата грешка за всички респонденти е плюс или минус 3,8 процентни пункта.

___

Видео журналистът от AP Нейтън Елгрен във Вашингтон и писателят на Associated Press Линли Сандърс в Ню Йорк допринесоха за това отчет.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР