Организаторът на Proud Boys и подчинен на Tarrio Джоузеф Бигс беше осъден в случай на 6 януари на 17 години за бунтовна конспирация

...
Вашингтон — старши лейтенант на бившия лидер на Proud Boys
Коментари Харесай

Вашингтон — старши лейтенант на бившия лидер на Proud Boys Енрике Тарио беше осъден на 17 години затвор в четвъртък след жури осъди него, Тарио и двама други за бунтовнически заговор, най-тежкото престъпление, повдигнато обвинение в разследването на Министерството на правосъдието за нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Джоузеф Бигс от Флорида беше първият от съобвиняемите в „Гордите момчета“ – включително Тарио – който беше осъден, след като съдебните заседатели ги признаха за виновни по множество престъпления, свързани с бунта. Бигс беше осъден и по допълнителни обвинения, включително заговор за възпрепятстване на Конгреса, а гражданските безредици бяха оправдани по други обвинения, включително нападение над служители и унищожаване на държавна собственост.

Прокурорите поискаха от съдията на окръжния съд на САЩ Тимъти Кели да осъди Бигс – ветеран от войната в Ирак, който страда от посттравматично стресово разстройство и по-късно работи за InfoWars – на 33 години затвор. Присъдата на Тарио беше насрочена за сряда, но беше отложена за 5 септември, тъй като съдията беше болен. Той също е изправен пред искане от правителството за присъда от 33 години зад решетките.

„Бигс оцени тактическото предимство, което силите му имаха този ден, и той разбра значението на действията си срещу собственото си правителство“, пише Министерството на правосъдието в меморандум за присъдата по-рано този месец, „Бигс разбра, че числено превъзхождащите сили, които се опитват да държат Капитолия, биха били безсилни поради огромния брой на неговата страна."

"Има причина, поради която ще затаим колективния си дъх, когато наближаваме бъдещите избори," каза прокурорът Джейсън Маккълоу по време на Изслушването за присъдата в четвъртък: „Те доведоха това до ръба на конституционна криза“.

Говорейки пред съда в четвъртък, Бигс каза на съдията, че не е жесток човек и се извини за насилствената си реторика.

„Аз не съм терорист“, каза Бигс и добави: „Много съжалявам“, докато говореше през сълзи, обяснявайки, че иска да си е вкъщи, за да се грижи за дъщеря си. >

„Когато дойде 6 януари, това беше последното ми излизане с Proud Boys… Щях да обявя на групата, че съм приключил“, добави той.

"Знам, че трябва да бъда наказан, и разбирам", призна Бигс.

По време на продължилия месеци процес прокурорите представиха доказателства, че Бигс е бил част от близкия ръководен екип на Тарио и го обвързаха с предполагаемата координация на мафията.

Групата беше обвинена в формиране структура на Министерството на самоотбраната (MOSD) с Тарио начело, командващ група от лидери, които ще стратегизират присъствието си на митинга на Тръмп на 6 януари. Бигс беше част от тази група, заедно със съобвиняемите Закари Рел и Итън Нордиан. Доминик Пецола, единственият обвиняем, който беше оправдан за бунтовнически заговор, не беше член на MOSD.

Тарио не присъства във Вашингтон, окръг Колумбия на 6 януари, но Бигс, Рел, Нордеан и Пецола се събраха с над 100 горди момчета на монумента на Вашингтон и, според прокурорите, маршируваха към Капитолия.

„Превзехме Капитолия“, каза Бигс на западния фронт на Капитолия, според доказателствата от процеса, докато Пецола грабна щит на силите на реда за борба с безредиците и го използва, за да счупи прозорец от страната на Сената на сграда.

„Бигс действаше като върха на копието по време на атаката на 6 януари“, пише правителството, „Той беше сред първите вълни през бариерата на Първа улица, той събори оградата при Пробив 2, той се премести и зареди скелето при Пробив 3 и беше сред първите бунтовници в Капитолия при Пробив 4. наказанието на обвиняемите, тъй като — те твърдяха — групата се е опитала да повлияе на правителството чрез сплашване или принуда.

„Обвиняемите не са терористи“, отвърна защитният екип на Бигс в съдебните документи, „Каквото и излишно усърдие да демонстрираха на 6 януари 2021 г. и без значение колко сериозна е потенциалната намеса в организираното прехвърляне власт поради събитията от онзи ден, десетилетие или повече зад решетките е прекомерно наказание.“

Обвиняемите от „Гордите момчета“ планират да обжалват присъдите си по делото.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР