ИТ служител на Мар-а-Лаго промени показанията си на съдебните заседатели, след като получи целево писмо в разследването на специалния прокурор, се казва в съдебните документи

...
Вашингтон — Седмици след получаване на целево писмо от специалния
Коментари Харесай

Вашингтон — Седмици след получаване на целево писмо от специалния прокурор Джак Смит, което показва, че той е бил разследван за потенциално лъжейки пред голямо жури в разследването на документите в Мар-а-Лаго, ИТ служител в курорта на Доналд Тръмп промени предишните си показания и в крайна сметка замеси бившия президент и двама от неговите помощници, твърдейки, че са го притиснали да изтрие записите от охранителната камера на курорта, съдебни документи, подадени във вторник, твърдят.

В съдебните документи се казва, че Юсил Таверас – ИТ работникът, който е идентифициран само като „Служител на Тръмп 4“ в съдебните документи – се е срещнал с федерални прокурори през март 2023 г., за да отговори на въпроси, свързани със запис на охранителна камера в резиденцията на Тръмп във Флорида, която представляваше интерес за разследващите.

„Той многократно отричаше или твърдеше, че не си спомня никакви контакти или разговори относно кадрите от сигурността в Мар-а-Лаго“, твърди екипът на специалния прокурор в съдебната документация от вторник. Месеци по-късно, след като Тръмп и близкият му сътрудник Уолт Наута бяха обвинени от Смит за незаконно задържане на класифицирана информация и възпрепятстване на разследването, Таверас промени историята си и през юли той „оттегли предишните си фалшиви показания и предостави информация, която замеси Наута, [ Карлос] Де Оливейра и Тръмп в усилията за изтриване на запис от охранителна камера“, се казва в документите.

В обвинителните документи се казва, че записът е бил призован, докато следователите са разглеждали предполагаемото движение на кутии, съдържащи секретни материали в курорта във Флорида.

На 27 юли Тръмп, Наута и работникът по поддръжката на Мар-а-Лаго Карлос де Оливейра бяха обвинени в заместващ обвинителен акт в престъпления, които отчасти се равняват на предполагаеми опити за натиск върху „Служител на Тръмп 4“ да изтрие въпросните кадри. Документите за таксуване не казват, че видеото е изтрито и предполагат, че Служител 4 не се е подчинил на предполагаемия натиск. Тръмп, Наута и де Оливейра се признаха за невинни. Бившият президент отрече каквото и да е нарушение по случая и осъди прокуратурата като политически мотивирана.

Прокурорите твърдяха във вторник, че изменените показания на Таверас са дошли след промяна в правното представителство от Стенли Удуърд – адвокат, който също представлява Наута и други свидетели в разследването на специалния прокурор и за когото публичните регистри разкриват, че е поне отчасти финансиран от Тръмп Save America PAC –  до обществен защитник във Вашингтон, окръг Колумбия 

Сега Смит казва, че Таверас вероятно ще бъде свидетел в процеса срещу обвиняемите, включително Наута, и е помолил съдия от Флорида Ейлийн Кенън да попита относно потенциалните конфликти между миналото представяне на Таверас от Удуърд и настоящата работа с Наута.

Удуърд отказа да коментира най-новите съдебни документи, но каза миналата седмица в собствено подаване, че няма конфликт и не се противопоставя на подобно разследване, стига да е направено в запечатано изслушване .

Освен това той поиска от съда във Флорида да забрани на Таверас да бъде призован като правителствен свидетел, твърдейки, че неговите изменени показания са получени в съдебно заседание във Вашингтон, окръг Колумбия, докато делото вече се разглежда в Флорида.

„Упражняването на надзорните правомощия на този съд е оправдано, за да се изключат свидетелските показания на служител 4 на Тръмп като средство за защита срещу неправилното използване на процедури извън района или най-малкото, за да се позволи разкриване по отношение на това Такова облекчение би се съчетало с мерки, предприети в подобни случаи на предполагаема или потенциална злоупотреба от голямото жури“, написа Удуърд миналата седмица.

Като специален адвокат Смит има широка юрисдикция върху това къде и как да се проведе разследване. Неговият екип твърди във вторник, че голямото жури извън окръга, където Таверас свидетелства, е валидно, тъй като престъплението лъжесвидетелстване, за което той беше разследван, също се е случило във Вашингтон, окръг Колумбия. 

Според документацията, голямото жури във Вашингтон, окръг Колумбия, който разследва делото за класифицирани документи, изтече едва миналата седмица и в това, което изглеждаше като един от последните му действия -  в края на юни и началото на юли -  издаде призовка за още кадри от охранителна камера Mar-a-Lago, за които се твърди, че са свързани с Неверните изявления на Таверас и кампанията за натиск срещу обвиняемите.

Промяната на адвоката на Таверас дойде на 5 юли, след като прокурорите повдигнаха потенциалния конфликт в представянето на Удуърд както на него, така и на Наута, пред председателстващ съдия. По това време, според съдебните документи, Уудуърд е казал на съда в запечатано производство, че не е знаел за фалшиви показания и е казал, че ако Таверас „желае да стане сътрудничещ свидетел на правителството, той вече е бил уведомен, че може да го направи по всяко време ."

Новият обществен защитник на ИТ работника, назначен по време на това изслушване, отказа коментар.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР