Fulton County D.A. призовки Рафенспергер, бивш следовател за свидетелски показания в опита на Медоус да премести делото

...
Вашингтон — Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис издаде
Коментари Харесай

Вашингтон — Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис издаде призовки на държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер и бивш главен следовател в неговия кабинет, принуждавайки ги да свидетелстват на изслушване в понеделник относно усилията на Марк Медоус да премести наказателното си преследване за предполагаем опит за обръщане на резултата от изборите за федерален съд в Джорджия през 2020 г.

Уилис разкри призовките в двойка документи до федералния окръг съд в Атланта в четвъртък, който включваше уведомленията, нареждащи на Рафенспергер и Франсис Уотсън, бивш главен следовател на отдела за разследвания на държавния секретар на Джорджия, да свидетелстват на изслушването, насрочено за 10 часа сутринта в понеделник.

Процедурата, разпоредена от САЩ Окръжният съдия Стив Джоунс ще се съсредоточи върху опита на Медоус, последният шеф на кабинета на бившия президент Доналд Тръмп в Белия дом, да премести наказателното си дело от Върховния съд на окръг Фултън във федералния окръжен съд.

19 обвиняеми са обвинени в щатски рекет дело, заведено от Уилис за предполагаема схема за отмяна на изборната загуба на Тръмп в Джорджия. Той е изправен пред две обвинения за предполагаемо нарушаване на закона за рекет на Джорджия и за предполагаемо склоняване на държавен служител в Джорджия да наруши клетвата си. Медоус се съгласи на гаранция от $100 000, според документ в съда на окръг Фултън.

Медоус твърди, че делото му трябва да бъде изслушано във федералния съд, тъй като поведението, описано в обвинителния акт, се отнася до работата му като служител на Белия дом , а статутът му на федерален служител го предпазва от арестуване и изправяне пред щатския съд.

„Нищо, за което се твърди в обвинителния акт, че е извършил г-н Медоус, не е престъпно само по себе си: организиране на срещи в Овалния кабинет , свързване с държавни служители от името на президента, посещение на сграда на държавно правителство и организиране на телефонен разговор с президента“, казаха адвокатите на Медоус пред съда миналата седмица. „Човек би очаквал началник на кабинета на президента на Съединените щати да прави такива неща.“

Бившият началник на кабинета на Тръмп също поиска от Джоунс да отложи предаването си на правоприлагащите органи на окръг Фултън – Уилис наложи краен срок до обяд в петък за Медоус и другите обвинени да се предадат - тъй като опитът му да премести делото си от щатския съд е съден.

Джоунс обаче отхвърли искането на Медоус, като написа заповед че федералният закон не позволява намеса на федерален съд на този етап от делото.

„Ясният законов език за премахване на наказателно преследване не подкрепя разпореждане или временно спиране, забраняващо на окръжния прокурор Уилис принудително изпълнение или изпълнение на заповедта за арест срещу Медоус", каза съдията.

Уилис се противопостави на опита на Медоус да премести делото във федералния съд, наричайки го "неоснователно и в пряко противоречие с изискванията на закона ."

"Тук ответникът не твърди, че обвинението му е предприето недобросъвестно, че няма надежда за получаване на валидна присъда или че се предприема, за да се тормози ответникът," тя и прокурорите в нейната служба пишат. „Обвиняемият просто иска този съд да му попречи да бъде законно арестуван, както би бил всеки обвиняем след повдигане на обвинение по обвинения в престъпление от голямо жури.“

Обвинителният акт, върнат от голямото жури на окръг Фултън миналата седмица отбелязва, че Медоус е участвал в разговор на 2 януари 2021 г. между Тръмп и Рафенспергер, по време на който бившият президент призова държавния секретар на Джорджия да „намери“ 11 870 гласа, броят, необходим на Тръмп, за да победи Джо Байдън в щата.

Медоус също пътува до окръг Коб, Джорджия, на 22 декември 2020 г. и се опита да наблюдава проверката на съвпадението на подписите, извършвана там от служители на Бюрото за разследване на Джорджия и кабинета на държавния секретар, въпреки че беше t отворен за обществеността, според обвинителния акт. Твърди се, че той е разговарял с Уотсън и други, които са го спрели да влезе на мястото, където се е провеждал одитът.

В обвинителния документ от 98 страници се твърди, че Медоус е уредил разговор на Тръмп с Уотсън на 23 декември 2020 г. . По време на разговора Тръмп лъжливо заяви, че е спечелил изборите през ноември 2020 г. в Джорджия и каза на Уотсън, че „когато излезе правилният отговор, ще бъдете похвален“, според обвинителния акт.

Твърди се, че Медоус е изпратил съобщение на Уотсън съобщение на 27 декември 2020 г., питащо дали има „начин да се ускори проверката на подписите в окръг Фултън, за да има резултати преди 6 януари, ако кампанията на Тръмп помогне финансово“, се посочва в обвинителния акт. 6 януари 2021 г. е датата, на която Конгресът се събра, за да преброи гласовете на щатските избори и да потвърди отново победата на г-н Байдън. Съвместната сесия беше прекъсната, когато насилствена тълпа нахлу в сградата на Капитолия, което доведе до пауза в производството.

Адвокатите на Медоус казаха пред съда, че тези действия, формиращи основата на обвиненията срещу него, „всички падат безспорно в рамките на неговото поведение като началник на щаба."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР