Съдия по делото за документи излага правила за достъпа на Тръмп до класифицирана информация в навечерието на процеса

...
Вашингтон — Федералният съдия, който наблюдава делото, свързано с работата
Коментари Харесай

Вашингтон — Федералният съдия, който наблюдава делото, свързано с работата на бившия президент Доналд Тръмп с чувствителни правителствени документи, в сряда изложи поредица от ограничения за това къде и как бившият президент може да преглежда и обсъжда класифицирана информация с адвокатите си, докато се подготвят за предстоящия им процес. удовлетвори искане от специалния прокурор Джак Смит, което излага процедурите, които Тръмп и неговите адвокати трябва да следват, когато боравят с класифицирана информация, разкрита им във връзка със случая.

Заповедта идва след адвокатите на Министерството на правосъдието и бившия президентът се яви пред Кенън във Флорида във вторник за запечатано изслушване относно искането на правителството.

се противопостави на искането на Тръмп да обсъди класифицирана информация в Мар-а-Лаго и твърди, че търси „специално отношение“, тъй като той ще бъде единственият ответник по дело, включващо класифициран материал, на когото ще бъде позволено да обсъжда тази чувствителна информация в частна резиденция.

Прокурорите също отбелязват в юлска декларация, че Тръмп е искал да обсъжда класифицирана информация „на самото място, на което той е обвинен в умишлено задържане на документите, обвинени по това дело."

Тръмп е обвинен по 40 обвинения, произтичащи от предполагаемо злоупотреба с чувствителни правителствени документи, които са били възстановени от Мар-а-Лаго, след като той напусна поста през януари 2021 г., включително 32 обвинения за незаконно задържане на информация за националната сигурност. Смит и неговият екип твърдят, че повече от 300 документа, маркирани като класифицирани, са били извлечени от имота на Тръмп в Южна Флорида, включително приблизително 100 иззети по време на изпълнението на заповед за обиск в Мар-а-Лаго през август 2022 г.

The бившият президент пледира невинен по всички обвинения. Той твърди, че е разсекретил чувствителните записи преди да напусне длъжността и ги е счел за лични записи, които не е трябвало да бъдат предадени на Националната администрация за архиви и досиета в края на неговото президентство.

Кенън има насрочи процеса да започне през май 2024 г.

Заповедта за защита, издадена от Кенън, отбелязва, че всички класифицирани документи, които ще бъдат прегледани или предоставени на Тръмп и неговите адвокати във връзка със случая, „ще останат класифицирани, освен ако документите или материалите имат ясна индикация, че са били декласифицирани от агенцията или отдела, който е агенцията, която е източник на документа, материала или информацията, съдържаща се в тях."

Той също така посочва, че всички класифицирани документи, които Тръмп има достъп до „сега са и ще останат собственост на Съединените щати“.

Кенън отбеляза, че заповедта позволява потенциални оспорвания на „предполагаемия статус на класификация на определени спорни документи“ в случая, или на защити, повдигнати съгласно Закона за президентските архиви. Законът определя изискванията за поддържане, достъп и запазване на информация по време и след президентството.

Адвокатите на Тръмп са получили поне междинни разрешения за сигурност, се посочва в заповедта, които им позволяват достъп до класифицирана информация, обозначена като „поверителна“, „секретна“ или „строго секретна“.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР