ВАШИНГТОН — Демократичните сенатори не се присъединяват към призивите на

...
ВАШИНГТОН — Демократичните сенатори не се присъединяват към призивите на
Коментари Харесай

Топ демократите няма да се присъединят към призивите за пенсиониране на съдия Сотомайор, но все още се страхуват от повторение на Рут Бадер Гинсбърг

ВАШИНГТОН — Демократичните сенатори не се причисляват към апелите на левицата за пенсиониране на демократичния арбитър Соня Сотомайор. Но за първи път те обществено показват безпокойствие, че историята може да се повтори, откакто през 2014 година отводът на арбитър Рут Бадер Гинсбърг да се отдръпна приключи с внезапно клатушкане на Върховния съд надясно.

Гинсбърг, тогава на 81 години и оживял от рак, можеше да се пенсионира и да бъде сменен от назначен от Демократическата партия, когато президентът Барак Обама беше на поста и партията му контролираше 55 места в Сената. Тя отхвърли позвъняванията – и умря през септември 2020 година, позволявайки на тогавашния президент Доналд Тръмп да я смени.

Това беше миг, който основава история: наследникът на Гинсбърг, арбитър Ейми Кони Барет, даде начало до 6-3 консервативно болшинство. Барет продължи с решаващия избор за анулация на знаковото решение за правата на аборт Роу против Уейд по-малко от две години по-късно.


Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР