Вашингтон — Държавният секретар Антъни Блинкен каза в неделя, че

...
Вашингтон — Държавният секретар Антъни Блинкен каза в неделя, че
Коментари Харесай

САЩ работят за проверка на съобщенията за загинали американци или взети за заложници при атака в Израел, казва Блинкен

Вашингтон — Държавният секретар Антъни Блинкен сподели в неделя, че Съединени американски щати към момента не са ревизирали известията, че американци са били убити или взети за заложници като Хамас екстремисти започнаха огромна атака против Израел.

" Имаме известия, че няколко американци са измежду починалите. Работим доста интензивно, с цел да проверим тези известия. В същото време отчетите за американци, взети за заложници - там също, ние " работим, с цел да получим обстоятелствата, с цел да разберем дали тези отчети са точни “, сподели Блинкен пред „ Face the Nation “ в неделя.

Стенограма: Държавният секретар Антъни Блинкен за „ Face the Nation “ 

Хамас, ислямистката въоръжена формация, която управлява линията Газа, предприе невиждана офанзива против Израел рано в събота, изстрелвайки хиляди ракети, до момента в който бойци инфилтрираха мощно укрепена граница, която Израел употребява, с цел да сдържа палестинците в Газа.

Стенограма: Израелският дипломат в Съединени американски щати Майкъл Херцог за „ Face the Nation “ 

Блинкен сподели, че нападението е най-лошата офанзива против Израел от войната Йом Кипур през 1973 година, когато сили от Египет и Сирия хванаха Израел надзирател.

" Но има огромна разлика ", сподели Блинкен. „ Това беше спор сред страни, сред армии. Това е солидна терористична офанзива против Израел, с терористи, които влизат в израелски домове, влизат в израелски градове, убиват цивилни в домовете им, на улицата, сграбчват хора, мъже, дами, деца и ги води в Газа. "

Конфликтът породи опасения, че може да се разшири в прилежащи страни или да предизвика директен спор сред Израел и Иран, който финансира и дава оръжия на Хамас.

„ Подозираме ирански ръце зад кулисите “, сподели Херцог. „ Що се отнася до нас, това е водена от Иран коалиция и подозираме, че Иран е забъркан.

Херцог не сподели по какъв начин Израел възнамерява да отговори на Иран.

" Няма да кажа какво тъкмо ще направи Израел, само че просто ще кажа, че който и да удари Израел, ние ще отвърнем на удара ", сподели Херцог.

На въпрос дали Съединени американски щати са поискали Израел да не нанася удари по Иран, Блинкен уточни, че това не е било част от полемиката.

„ Единствените неща, които казахме на Израел, са, че „ Ние сме тук. Пазим гърба ви. Искаме да сме сигурни, че имате поддръжката, от която се нуждаете. Искаме да сме сигурни, че вие имате помощта, от която се нуждаете ", сподели той.

„ Израел е концентриран напълно върху Газа и върху обезпечаването на своите жители, редица от които остават под директна опасност тъкмо в този момент в самия Израел “, добави той. „ И както споделих, пробвайки се да създадем нужното, с цел да имаме отчетност и да сме сигурни, че това няма да се случи още веднъж. Това е фокусът на Израел. “

Блинкен сподели, че не гледа на офанзивата като на опит да се възползва от фокуса на Запада върху Украйна.

„ Не виждам това “, сподели той. „ Ще би трябвало да забележим, когато научим повече какви са били претекстовете и какви са те. “

Той допусна, че това може да е в отговор на опитите на Съединени американски щати да възстановяват връзките сред Израел и Саудитска Арабия и други страни в района.

„ Кой се опълчва на това? Хамас, Хизбула, Иран “, сподели той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР