Вашингтон — Бившият министър на финансите Джак Лю се очаква

...
Вашингтон — Бившият министър на финансите Джак Лю се очаква
Коментари Харесай

Сенатът ще гласува номинацията на Джак Лю за посланик на САЩ в Израел

Вашингтон — Бившият министър на финансите Джак Лю се чака да бъде доказан като дипломат на Съединени американски щати в Израел във вторник, откакто Сенатът предприе бързо заемане на поста на фона войната в Газа.

Президентът Байдън номинира Лю през септември на фона на обтегнати връзки сред Съединени американски щати и техния основен съдружник поради спорните проекти на премиера Бенямин Нетаняху за преразглеждане на правосъдната система на Израел и разширението на заселниците на Западния бряг.

Терористичната офанзива от Хамас на 7 октомври усили спешността при потвърждаване на избора на господин Байдън. Съединени американски щати не са имали дипломат в Израел от юли, когато Том Нидес се отдръпна след съвсем две години на поста.

Очакваното удостоверение на Лю идва макар опозицията на републиканците по отношение на ролята му в нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година при президента Барак Обама. По време на чуването си за удостоверение Лу беше подложен на критика от републиканците по отношение на премахването на глобите против Иран като част от съглашението. Лу служи като министър на финансите от 2013 година до 2017 година

„ Искам да бъда явен, Иран е опасност за районната непоклатимост и за съществуването на Израел “, сподели Лу пред сенатори.

Когато го попитаха за възобновяване на нуклеарните договаряния с Иран, Лю сподели, че не е подобаващ миг да се договаря със страната, която дава оръжия и финансиране на Хамас.

" Дълбоко имам вяра, че съглашение да няма нуклеарни оръжия би било нещо положително. Но в този момент не е моментът ", сподели той.

Иран не е „ разумен стопански състезател “, а „ зло, злонамерено държавно управление, което финансира своите зли и злонамерени действия “, сподели той пред законодателите.

Сен. Ранд Пол от Кентъки беше единственият републиканец в комисията по външни връзки на Сената, който гласоподава с демократите при издигането на номинацията му предходната седмица.

„ След като се срещнах персонално с Джак Лю, открих, че той е деликатен човек, който ще се стреми да направи всичко допустимо, с цел да съставлява Съединените щати в Израел “, сподели Пол в изказване. „ Също по този начин считам, че е значимо да имаме дипломат по време на актуалната рецесия в Израел.

Преди да оглави Министерството на финансите, Лю е служил като шеф на кабинета на Обама и като шеф на Службата за ръководство и бюджет както в администрациите на Клинтън, по този начин и на Обама.

След като напусна администрацията на Обама, Лю е ръководещ сътрудник в Lindsay Goldberg LLC, гост-професор в Колумбийския университет, съпрезидент на борда на Националната библиотека на Израел, Съединени американски щати и член на Съвета по външни връзки.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР