Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да

...
Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да
Коментари Харесай

Иранските служби за сигурност са отвлекли тялото на починал журналист от Радио Свобода

Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Иранските служби за сигурност са отвлекли тялото на публицист от радио Фарда (Farda), иранската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС). Това заяви Фарда в сряда.

Става дума за политическия анализатор Реза Хагигатнеджад, който умря от рак на 45-годишна възраст в берлинската болница " Шарите " на 17 октомври.

Тялото на Хагигатнеджад е било отнесено в Иран за заравяне, както е било контрактувано авансово с иранските управляващи. Според източници на Радио Фарда обаче сътрудници на иранските слъжби за сигурност, тн.нар. Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, са иззели тялото и са го отвели на незнайно място.

Роднините му споделят, че са получили всички нужни позволения, с цел да бъде заровен в родния си град Шираз . Тялото е откарано в Иран на 25 октомври. Според радио Фарда управляващите са оказали напън върху роднините, с цел да се съгласят на заравяне в различен град, само че те са отказали. Самите управляващи не са коментирали случая.

Хагиатнеджад е заставен да напусне Иран след засиления напън върху публицисти след изборите през 2008 г . Работи за РСЕ/РС от 2019 година, като през трите си години в радио Фарда се концентрира върху корупцията в Иран, като е правил репортажи за нефтохимическата индустрия и за Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, оповестява близкоизточната организация Мена.

Последното му известие в Туитър от 3 октомври е видеоклип на ученички, протестиращи в Карадж.

Журналистите дисиденти в Иран постоянно стават обект на похищения от страна на управляващите. Според Комитета за отбрана на публицистите от началото на последните митинги в средата на септември са задържани минимум 40 публицисти . Иран е на трето място в света по брой публицисти в пандизите.

През 2020 година Техеран екзекутира журналиста Рухола Зам , който беше потърсил леговище във Франция след митингите на Зеленото придвижване през 2009 година Според " Репортери без граници " той е бил похитен и принудително върнат в Иран, след което е бил упрекнат в шпионаж и " корупция на земята ".

Протестите в Иран не престават повече от месец след гибелта на 22-годишната Махса Амини , която бeше задържана от полицията за " погрешно " носене на хиджаб. Близките и протестиращите упрекват полицията, че я е умъртвила, откакто е отведена за арест и изпада в кома. При репресиите по време на митингите към този момент са убити повече от 200 души, в това число с огнестрелно оръжие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР