Вашето мило и спокойно детенце изведнъж се превръща в крещящ

...
Вашето мило и спокойно детенце изведнъж се превръща в крещящ
Коментари Харесай

Прословутото „Няма пък!“ или кризата при 3-годишните

Вашето благо и умерено детенце внезапно се трансформира в фрапантен диктатор, който отхвърля всичко? „ Това е изцяло обикновено, просто е следващ стадий от развиването “, успокояват психолози.

Защо се появава така наречен рецесия на 3-годишните, по какъв начин да помогнем на детето и вярно да я преодолеем изяснява психологът Светлана Садовникова пред letidor.ru.

Главната причина за появяването на спешно държание при дребното дете е стремежът към самостоятелност и себеуважение, инспекция на личните благоприятни условия и на усеща.

Когато наближи 3 години, детето стартира да осъзнава, че е независима персона и се оправя и без родителска помощ. В тази възраст дребното схваща, че може да върви и яде, да се облича, мие и да си влиза в стаята без тате и мама, по тази причина все по-често чуваме от него „ Не желая “ и „ Аз мога самичък “ .

Детската самоуверенност му диктува, че може да прави и взема решение всичко единствено. Обаче нещо все не се получава: връзките се заплитат, копчетата не се закопчават, завивките стават на топка...

Осъзнавайки своето изтощение или срещайки недоумение от страна на огромните, у детето се взривява плевел фойерверк от страсти. Именно по тази причина свързваме 3-годишната възраст с викове, сълзи, нервност... Но в този интервал се калява душeвността, по тази причина е доста значим.

Преходът към идната стъпка от самоусъвършенстването дава на детето нов витален опит и осъзнаване на личната значителност, развива познавателната интензивност, упоритост, автономия, създава мощ на волята и горделивост от личните постижения.

По какво ще познаете, че рецесията е настъпила?

Не е наложително тя да възникне навръх 3 години. Кризата може да се прояви от 2,5 до 4-годишна възраст и да протече друго: у някои деца е блестящо изразена, при други е спокойна. Това зависи от прочувствените особености и характера на детенцето, а също и от търпението и вярното държание на родителите: без непотребни ограничавания, забрани и прекомерна грижовност и протекция. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР