Вашето дете, дори и много малко, може да се тревожи

...
Вашето дете, дори и много малко, може да се тревожи
Коментари Харесай

Тревожат ли се най-малките наистина

Вашето дете, даже и доста малко, може да се тревожи за неща, които са част от всекидневието му: минаващо куче на комшия или люлка в парка. Това са страхове, подбудени от разрастващото се въображение и способността му да предсказва какво може да се случи в бъдеще.

Децата, също като възрастните, могат да страдат от тревога и това възприятие може да стартира надалеч преди учебна възраст. Коя е повода? Повечето към момента не знаят по какъв начин да изразят страстите си и от време на време демонстрират безпокойството си посредством яд.

Ето за кои знаци да внимавате

- Лесни разстройства и сълзи;

- Нарушен сън, разследване от превъзбуда;

- Малко или прекалено много храна;

- Регресии;

- Раздразнителност.

Напълно обикновено е детето да се усеща обезпокоително понякога. Някои изпитват повече тревога от други, само че за всички деца това е естествена част от прочувственото им развиване.

Кои са аргументите

С повишаването на въображението, детето внезапно се оказва в положение да мисли за всевъзможни действителни или мислени закани. То също по този начин стартира да схваща все по-ясно протичащото се към него и в следствие може да е по-чувствително, даже към значими въпроси - като заболяванията на други хора. Дори щастливите промени - като да вземем за пример раждането на брат или сестра, могат да бъдат причина за безпокойствие за дребното дете, привикнало към избрана рутина.

Докато детето пораства, разбирането му за нещата ще се усилва, което прави живота му по-предсказуем. Това ще му помогне да се усеща по-уверено, което пък ще понижи тревогата му.

Какво може да извършите

Признайте страховете му и не ги омаловажавайте.  Дори в случай че страхът не е разумен, той е действителен за вашето малко дете. Вместо да казвате: „ Не бъди малоумен! “ или: „ Големите девойки не се опасяват от тъмното! “, приемете страховете му напълно съществено.

Уверете се, че е готово да приказва за това.  Може да не успее да го направи от първи път, тогава вие говорете и му задавайте деликатни въпроси, подтиквайки го към искреност.

Подгответе го за нови обстановки . Може да носи със себе си обичана играчка, с цел да се усеща в сигурност, когато му следва нещо ново.

По материали на DonnaD / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР