Ваш най-покорен слуга Л. Н. - така се подписва най-великият

...
Ваш най-покорен слуга Л. Н. - така се подписва най-великият
Коментари Харесай

142 ключа към душата на Толстой

" Ваш най-покорен прислужник Л. Н. " - по този начин се подписва най-великият романист в международната литература няколко седмици преди да навърши 24 години. Без да съобщи цялото си име и графската си купа, през юли 1852 година той изпраща собствен ръкопис до съветското списание " Съвременник " и отбелязва: "...с неспокойствие чакам Вашата присъда. Тя или ще ме насърчи да продължа с обичаните си занимания, или ще ме принуди да изгоря всичко стартирано. "

Отговорът на основния редактор Николай Некрасов - бележит публицист, стихотворец и журналист, е удобен и " Детство " - дебютната повест на Толстой, е отпечатана в списанието, само че в цензурирана версия и с променено име. Младият създател е неудовлетворен от намесата и не скрива разочарованието си в последвалата преписка. Преписката сред двамата продължава шест години, след това стопира за цели шестнайсет и по-късно дълго спиране още веднъж е възобновена. Прави усещане по какъв начин последователно се трансформират тонът сред двамата, настроенията в писмата. Основната им тематика обаче постоянно е една и съща - литературата.

В 31-те тома с преписка на Лев Толстой непокътнатите писма до Некрасов са 34. Шестнайсет от тях излизат за първи път преведени на български език от Петрана Пасева в сборника " За писането ", научи ДУМА от Елена Кръстева. Книгата е с логото на издателство " Лист " и включва 142 писма на гения, оставил на поколенията шедьоврите " Война и мир ", " Ана Каренина ", " Възкресение ". Сред получателите им, с изключение на Некрасов, са още двайсет изтъкнати имена на съветската литературна мисъл - Тургенев, Фет, Бунин, Дружинин, Островски, Херцен, Горки, Боборикин... Публикувано е и едно писмо до композитора Салтиков-Шчедрин.

Четем писмата на Толстой и надзъртаме в душата му: на 28 март 1857 година Лев Николаевич написа на Тургенев: " Но в случай че можех да допускам в тази опция, бих Ви потвърдил, че също мога да обичам. Посвоему - само че мога, усещам го, въпреки да се усмихвате иронически, печално, безнадеждно. Прощавайте, общителни друже, и апелирам Ви, не се старайте да натъкмите написаното тук към общото мнение, което към този момент сте си съставили за моята личност. Човекът е прекрасен с това, че от време на време прави неща, които по никакъв начин не очакваш от него - и както остарялата кранта понякога губи хладнокръвие, понася се из полето и стартира да подскача, по този начин и аз в настоящето си душевно положение напълно ненадейно и необичайно, само че откровено подрипвам. "

Четири години по-късно - през октомври 1861-ва, епистоларният разговор сред двамата е достигнал друго равнище: " В писмото си Вие наричате постъпката ми безчестна, а също така персонално ми казахте, че " ще ми разбиете мутрата ", и аз Ви апелирам за опрощение, признавам се за отговорен - и се отхвърлям от предизвикването ", написа Толстой.

В послеслова си към изданието на " Лист " поетът Иван Ланджев, лекар по съветска литература, отбелязва: " Тази преписка ни дава вълнуващата опция да " присъстваме " в диалозите сред класиците. И няма по-добро увещание, че достолепните писателски фигури от портретите на Репин са в действителност живи хора, суетни и честолюбиви съвременници, които ценят другарството, само че и осъзнават неизбежната конкуренция между тях. "

Сборникът с писма на Толстой е втората книга на " Лист " с преписка на бележити създатели, отдадена на литературата, след сборника с писма на Чехов, излязъл през 2019 година Корицата и дизайнът на книгата са на Костадин Кокаланов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР