ВАС потвърди окончателно решение на КЗК, с което е установен

...
ВАС потвърди окончателно решение на КЗК, с което е установен
Коментари Харесай

КЗК глоби голяма търговска верига, правила промоции за сметка на производител

ВАС удостовери дефинитивно решение на Комисия за защита на конкуренцията, с което е открит безсъвестен модел на държание от страна на Кауфланд, водещ до нарушаване по Закон за защита на конкуренцията и до щета за потребителите, оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

С Решение № 689/17.09.2020 година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК, Комисията) откри осъществено нарушаване по член 37а, алинея 1 (отм.) от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващо се в корист с по-силна позиция при договаряне от страна на „ Кауфланд България ЕООД енд КО “ КД (Кауфланд) и наложи имуществена глоба в размер на 343 417 лева

В случая Кауфланд е прекратило реализацията посредством комерсиалните си обекти на немалка част от асортимента на един снабдител за да му наложи избрани търговски условия, които са неизгодни за доставчика. По този метод за предприятието, намиращо се в по-слаба позиция при договарянето, са настъпили отрицателни имуществени последствия вследствие на държанието на Кауфланд. Чрез непрекъснато изискваните от страна на Кауфланд понижения на доставните цени на предлагания от доставчика подбор (чрез разнообразни бонуси, рабати и отстъпки), както и посредством блокирането на огромна част от този подбор, доставчикът е бил подложен във финансова взаимозависимост от комерсиалната верига заради генерираната в процесния интервал загуба. Освен това системата от бонуси и отстъпки се употребява от Кауфланд за максимизиране на облагата му за сметка на финансовата загуба за доставчика.

В сегашния случай опцията за увреждане на ползите на потребителите е директно обвързвана с недобросъвестните практики на Кауфланд във връзка с неговия снабдител. С постигнатото понижение на доставните цени се обезпечава само облагата на Кауфланд, без това да води до понижение на крайната продажна цена на стоките, което не е в полза на потребителите и ги поврежда.

Първоначално с Решение № 411 от 19.04.2022 год. по адм. дело 1050/2020 Административен съд – София област (АССО) анулира решението на Комисията като вместо него постановява, че не е осъществено нарушаване по член 37а, алинея 1 (отм.) от Закон за защита на конкуренцията от страна на Кауфланд.

В следствие Върховният административен съд 3-членен състав с Решение № 3459 от 03.04.2023 година анулира Решение № 411 от 19.04.2022 година на АССО и вместо него постановява, че отхвърля жалбата на Кауфланд против Решение № 689/2020г. на Комисията. В окончателния правосъден акт Върховен административен съд излага претекстове, че намира оспорваното решение на Комисия за защита на конкуренцията за закономерен административен акт, публикуван в сходство с относимите и използвани материалноправни правила и в сходство с задачата на закона.

Съдът обосновано е приел, че държанието на Кауфланд съставлява безсъвестен модел на държание, който няма икономическа аргументация и посредством който се цели реализиране на по-ниска доставна цена на продуктите, които веригата супермаркети закупува от доставчика, подал искане пред Комисия за защита на конкуренцията. Чрез този модел на държание икономическата полза е оставала напълно за комерсиалната верига и не се пренасяла върху потребителите, посредством надлежно понижение в продажните цени, на които стоките се продават в комерсиалната мрежа на Кауфланд. Това е довело освен до стесняване на предлаганите артикули на съответния снабдител, само че и до понижаване на разнообразието от предлагани артикули, което единствено по себе си съставлява както действителна, по този начин и евентуална щета за потребителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР