Вървим по план за еврото. Вчера имахме среща с Кристин

...
Вървим по план за еврото. Вчера имахме среща с Кристин
Коментари Харесай

Асен Василев: Влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство

„ Вървим по проект за еврото. Вчера имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е ръководител на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на Европейска комисия, и на ЕЦБ демонстрират, че последният аршин, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 година, което отваря участие през 2025 година “ Това съобщи министърът на финансите пред медии след неофициалното съвещание на ЕКОФИН в Гент, Белгия.

„ Разбира се, влизането в еврозоната изисква постоянна политическа среда и постоянно държавно управление. Цялата законодателна стратегия към този момент е призната, т.е. нямаме законодателни пречки оттук-нататък. Остава единствено законът за приемане на еврото, който сега е в консултация с Европейска комисия и ЕЦБ “, разяснява той. По думите му той чисто механически контролира процеса на превалутиране. Но все пак, с цел да може да се резервира дефицитът – " предходната година завършихме с 2,2%, тази година отново сме в критериите, с цел да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е нужна политическа непоклатимост “, уточни той. В отговор на въпрос финансовият министър посочи, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на Европейска комисия са средногодишната инфлация да бъде към 3%.

Във връзка с вътрешнополитическата обстановка министър Василев изрази оптимизъм, че ротацията ще се случи: „ Знаете какъв брой мъчно беше съединено държавното управление първия път. Направи се законодателна стратегия, направи се държавна стратегия, което докара и до сполучлив завършек на договарянията предишното лято. Сега сега също имаме документ, който е насочна точка. Успяхме да придвижим напред доста тежки законодателни промени, които отлежават с десетилетия. Тази година това, което се обрисува като най-сериозната задача, е всички тези хубави неща, които законодателно ги създадохме на хартия предходната година, в действителност да проработят. Това зависи и от кадровата политика в тези органи, тъй че те да са самостоятелни и в действителност да работят в интерес на жителите, и от институционалната им непоклатимост. И в действителност това е процесът, през който би трябвало да минем с ГЕРБ-СДС, с цел да забележим по какъв начин тези органи действително да проработят в интерес на жителите, а не в интерес на една или друга политическа мощ “, разяснява Асен Василев. „ Целта на втората половина от ротацията е да може България институционално да мръдне напред и това, което направихме като законодателна мярка предходната година, в действителност да се извърши със наличие и да стартира да работи в интерес на българските жители “, удостовери финансовият министър.

„ Регулаторите би трябвало да проработят в интерес на жителите “, безапелационен е той и обясни, че меморандумът в действителност предлага транспарантен развой по какъв начин да се избират техните членове с авансово регулиране, с публични разисквания, с обществени чувания, с присъединяване на Неправителствени организации бранша. Според него процесът не би трябвало единствено да е чисто политически с ясно разделяне кой кого номинира, само че и да е ясно въпреки всичко в този регулатор кой носи политическата отговорност за номинациите. Министърът на финансите е на мнение, че регулаторите у нас взимат извънредно значими решения и по тази причина те би трябвало да бъдат самостоятелни и да могат да работят на база на методологии и действителни оценки с европейско измерение. „ България има потребност от работещи регулатори. Ние сме подготвени да дискутираме тъкмо по какъв начин това ще бъде реализирано, дали сме предложение – в случай че има други оферти, дано да ги чуем “, съобщи той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР