Върви третата седмица от царстването на Омикрона. Суперпожар - йок.

...
Върви третата седмица от царстването на Омикрона. Суперпожар - йок.
Коментари Харесай

Витанов: Пречупването на натиска върху здравната система се очаква да отнеме седмица до 10 дни

Върви третата седмица от царстването на Омикрона. Суперпожар - йок. Единият тренд е пречупен, само че другият - на заетостта на лечебните заведения - още не е. Още сме в околопиковата област и не сме излезли от пика. Стойностите на показателите обаче падат. Това е добре. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Пречупване на тренда на повишаване на новите случаи, изкривяване на тренда на повишаване на заетостта на болничните кревати, изкривяване на тренда на високата смъртност. Първите два от тези трендове би трябвало да се пречупят с цел да излезем от пика. Пикът на високата смъртност ще се пречупи финален.

Зададената траектория на обществената система е да няма суперпожар, да няма претъпкани лечебни заведения, да няма цялостен локдаун.

Пречупване на тренда на напредък на записаните нови случаи дневно. Писах ви, че вирусът е спънат добре и кръвта му тече заради наложените ограничения, които не са ексцесивни, само че са задоволителни.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е отново под 1.3 - цената е 1.02. Цар Омикрон дори към този момент и не сънува супер пожара.

Състоянието на нещата в лечебните заведения. Това е, което ще е главното през тази седмица. Системата върви по заложената траектория: няма претъпкани лечебни заведения. Очакваният напън върху здравната система се случва и ще продължи, до момента в който се пречупи и този тренд. Това се чака да отнеме седмица до 10 дни. Тоест - тази седмица и доникъде на идната. Като се пречупи този тренд, тогава ще излезем от пика.

Тоталният локдаун. Зададена траектория на обществената система: да мине през вълната без налагане на цялостен локдаун. Системата се движи по заложената траектория.

Смъртността - това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари. Към края на месеца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР