Варшава отхвърли твърденията за възможното участие на Полша във взривяването

...
Варшава отхвърли твърденията за възможното участие на Полша във взривяването
Коментари Харесай

Полша отрича да има нещо общо с взривяването на Северен поток

Варшава отхвърли изказванията за вероятното присъединяване на Полша във взривяването на газопроводите " Северен поток ".

" Няма никакви доказателства за каквото и да е присъединяване на полски жители във взривяването на газопроводите ", съобщи пред немската ДПА районния отдел на Поморското войводство за битка с проведената престъпност и корупцията към националната прокуратура. 

Въпреки това следствията откриха, че яхтата, която може да е употребена саботьорите, е плавала до Полша, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди две седмици в. " Уолстрийт джърнъл " заяви, че немски следователи изследват доказателства, които сочат, че саботьорите може да са употребявали Полша като своя оперативна база. 

Според изданието яхтата „ Андромеда “, която проверяващите свързват с офанзивите, е плавала в полски териториални води. 

Освен това има индикации, че Полша е била логистичен и финансов център за нападението. 

Канцеларията на полската прокуратура съобщи, че " няма директни доказателства, че лицата на " Андромеда “ са въвлечени в повреждането на газопроводите " Северен поток ". 

Според проверяващите обаче плавателният съд е стигнал до Полша с шестима души на борда и е дебаркирал на полско пристанище. След 12-часов престой яхтата е напуснала полските териториални води, като през това време на борда ѝ не са качвани никакви предмети.

Прокуратурата добави, че не може да даде по-детайлна информация за следствията, защото това може да им попречи. 

Изпратено е искане за юридическо подпомагане до Германия и други страни. Според инспекция немски медии, измежду които вестниците " Цайт " и " Зюддойче цайтунг " и телевизия А Ер Де, " Андромеда " е акостирала на пристанището в полския град Колобжег. 

Следователи, представени от полския ежедневник " Жечпосполита " (Rzeczpospolita) и ПАП, настояват, че няма никакви доказателства яхтата да е плавала от Полша към региона на взривените газопроводи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР