Варшава изпраща молба до ООН, за да получи подкрепа за

...
Варшава изпраща молба до ООН, за да получи подкрепа за
Коментари Харесай

Полша иска помощ от ООН за репарациите от Германия

Варшава изпраща молба до Организация на обединените нации, с цел да получи поддръжка за разрешаване на въпроса за реапарациите от Германия за вредите, нанесени на Полша по време на Втората международна война. Това сподели Аркадиуш Муларчик, заместник-ръководител на Министерството на външните работи, в изявление за Полското радио във вторник.

" Днес вършим може би най-важната стъпка от тези, които към този момент сме създали. А точно се обръщаме към Организация на обединените нации за помощ по този въпрос ", разгласи зам.-министърът.

Той означи, че е изискал срещи с генералния секретар на Организация на обединените нации, ръководителя на Общото заседание и висшия комисар по правата на индивида. Муларчик подсети, че през последните месеци полските управляващи организират дейна акция на интернационалната сцена, с цел да привлекат вниманието към въпроса за военните обезщетения от Германия. По-специално Варшава изпрати над 50 дипломатически ноти до страните от Европейски Съюз, НАТО и Съвета на Европа.

На 1 септември полските управляващи показаха тритомен отчет, направен от специалисти на републиката за загубите, понесени от Полша вследствие на нападението на Нацистка Германия и немската окупация през 1939-1945 година Декларираната обща сума е 6 220 609 000 000 злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). На 3 октомври ръководителят на Министерството на външните работи на Полша Збигнев Рау подписа нота с искане за обезщетение от Федерална република Германия. В Берлин оповестиха, че са получили документа и го изследват.

Германското държавно управление неведнъж е изтъквало, че не вижда учредения за каквито и да било заплащания, защото Полша публично се отхвърля от репарациите през 1953 година Във Варшава настояват, че договорът от 1953 година е подписан в нарушаване под натиска на Съюз на съветските социалистически републики и се отнася единствено до към този момент несъществуващите Германска демократична република и Полска национална република, която съгласно локални анализатори, тогава не е била суверенна страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР