Варшава готова да преговаря с Берлин за детайлитеОбезщетения за смъртта

...
Варшава готова да преговаря с Берлин за детайлитеОбезщетения за смъртта
Коментари Харесай

Полша търси €1,3 трлн. репарации от Германия

Варшава подготвена да договаря с Берлин за детайлите
Обезщетения за гибелта на повече от 5,2 млн. поляци през войната

Работата по отчета стартира още през 2017 година

Полското държавно управление разгласи в четвъртък че е направило оценка на финансовите загуби понесени от страната по време на Втората международна война на хиляда и триста милиарда евро (1,3 трлн.) и разгласи, че ще “помоли Германия да контракти тези репарации ”, съобщи Агенция Франс Прес.

“Това е забележителна сума от 6,2 трилиона ” злоти (1300 милиарда евро), сподели на конференция вицепремиерът Ярослав Качински, водач на ръководещата партия “Право и правдивост ”, добавяйки, че процесът преди Полша да получи тези репарации ще бъде “дълъг и сложен ”. В тази сума “много сериозна част са компенсациите за гибелта на повече от 5,2 милиона полски жители ”, акцентира той. Според отчета материалните загуби се правят оценка на 800 милиарда злоти (170 милиарда евро).

Ярослав Качински направи тези изказвания по време на конференция, отдадена на представянето на отчет за загубите на Полша през Втората международна война.

Откакто пристигна на власт през 2015 година, “Право и правдивост ” постоянно повдига въпроса за репарациите. Работата по този отчет стартира през 2017 година, напомнят интернационалните наблюдаващи.

“Ние освен подготвихме отчет, който е отворен документ и несъмнено ще бъде приключен, само че също по този начин взехме решение за по-нататъшни дейности и това е да желаяме от Германия да контракти тези репарации. И това е решение, което ще осъществим ”, добави Ярослав Качински. “Германците нахлуха в Полша и ни нанесоха големи вреди. Окупацията беше необикновено незаконна, необикновено жестока и провокира резултати, които в доста случаи не престават и до през днешния ден ”, сподели още вицепремиерът и ръководител на “Право и правдивост ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР