Варненци са подали над 3600 годишни декларации през първия месец

...
Варненци са подали над 3600 годишни декларации през първия месец
Коментари Харесай

Варненци подадоха над 3600 декларации в НАП за първия месец от старта на Данъчна кампания 2024 г.

Варненци са подали над 3600 годишни заявления през първия месец на Данъчна акция за обявление на приходи, добити през 2023 година, която започва на 10 януари 2024 година

От началото на март разполагаем на жителите ще бъдат авансово попълнените данъчни заявления. Те са налични в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите с личен идентификационен код (ПИК), публикуван гратис от Национална агенция за приходите, или с дипломиран електронен автограф (КЕП). 

При влизане в електронната услуга за „ Попълване и подаване на ГДД по член 50 от ЗДДФЛ “, ще се покаже съобщение, предоставящо информация за наличните в Национална агенция за приходите данни и по кои приложения от декларацията те са бъдат авансово попълнени.

Освен през Портала за електронни услуги, жителите могат да подават данъчни заявления по пощата с противоположна квитанция и на място в териториалната дирекция на Национална агенция за приходите в морската столица, където във фоайето на салона за обслужване на клиенти има всички нужни формуляри и приложения към тях.

Потребителите имат опция да подадат онлайн данъчната си декларация и на място в офиса на Национална агенция за приходите в града. За задачата е обособена зона с безжична интернет връзка, в която жителите могат да употребяват поставения там компютър или лични устройства, които да свържат с безжичния интернет и да влязат в Портала за електронни услуги.

Ако заявяват онлайн и платят отговорностите си до 1 април 2024 година, жителите могат да употребяват отстъпката от 5 на 100 от налога за довнасяне. Условие по тази причина е годишната данъчна декларация да е подадена по електронен път до 1 април, като до тази дата би трябвало да е заплатен и данъкът за довнасяне, както и да не са налице подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. Отстъпката не се пресмята автоматизирано и за използването ѝ се попълнят съответните редове във формуляра.

Краен период за оповестяване на приходите и заплащане на дължимия налог върху общата годишна данъчна основа е 30 април 2024 година.

Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, защото тази година 30 юни е неработен ден.

От Национална агенция за приходите - Варна припомнят, че самоосигуряващите се лица подават единствено онлайн годишните си данъчни заявления по член 50 от ЗДДФЛ.

Допълнителна информация за декларирането на приходите за предходната година може да бъде получена на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите на 02 9859 6801 и 0700 18 700, на цена съгласно цените на съответния оператор, както и в уеб страницата на приходната организация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР