Варненският окръжен съд (ВОС) е първата институция, която се включи

...
Варненският окръжен съд (ВОС) е първата институция, която се включи
Коментари Харесай

Без еднократни чаши за употреба в сградата на Окръжен съд – Варна

 Варненският областен съд (ВОС) е първата институция, която се включи в #. От това лято от постройката на Съдебната палата на площад " Независимост “ са отстранени вендинг машините, които употребяват еднократни чаши за топли питиета. Те са сменени от еспресо машини с филтърни дози. " Идеята е да се употребяват персоналните чаши за многократна приложимост на всеки чиновник на правосъдната институция. Това е нашият дребен персонален принос към опазването на околната среда “, съобщи Диана Иванова, пресаташе на ВОС. 

В Окръжен съд – Варна, работят над 160 чиновници и магистрати. Всички те на процедура се отхвърлят от чашата за еднократна приложимост. Специална среща по време на един от идващите #ЗелениПетъци в Обществен център за околна среда и стабилно развиване ще бъде отдадена на отпадъците от бита и вредата от така наречен многокомпозитни боклуци, към които спадат и хартиените чашки за еднократна приложимост. На нея ще гостуват онлайн и чиновниците от ВОС. 

В Съдебната палата следва да бъде направена и осведомителна среща, отдадена на компостирането на филтърните дози. Методът е именуван още " спестовната касичка на градинаря “. Чрез него може да се създаде хумус, с който да се подхранват цветя, овошки и други растения. 

Еднократните чаши, чинии и принадлежности навлязоха всеобщо в всекидневието ни по време на Covid-кризата. Те, както и еднократните маски и ръкавици, не се рециклират и остават в природата стотици години. Разпадат се на дребни частици пластмаса и попадат в хранителната верига на индивида, като нанасят непоправими вреди на здравето и околната среда. Подкрепи #МисияМногократнаЧаша на Обществен център за околна среда и стабилно развиване с еднократно или месечно подаяние! 

Това е втората самодейност на екологичната организация, която Окръжен съд – Варна поддържа. 

Съдебната институция взе участие и в акцията " Лист по лист “ почнала през 2000г. Участниците в нея одобряват да събират разделно отпадъчната хартия и да я предават на ОЦОСУР за преработване. Участието е непринудено и безплатно. Получените средства от предаването й в центровете за преработване образуват бюджета на акцията, с която се покриват разноски за настоящи действия,  разноски за разпространение и за поддръжка на разнообразни екоидеи. 

През 2019г. година, постройката на Окръжен съд - Варна е предала 2 тона и 361 кг. хартия за преработване в Обществената самодейност " Лист по лист “. По този метод от изсичане са били избавени 40 дървета. 

Окръжен съд – Варна е възнамеряват и други екологични акции, които да инициира и поддържа през идната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР