Варненският окръжен съд върна делото за наводнението в Аспарухово на

...
Варненският окръжен съд върна делото за наводнението в Аспарухово на
Коментари Харесай

Върнаха на прокуратурата делото за потопа в Аспарухово

Варненският областен съд върна делото за наводнението в „ Аспарухово ” на прокуратурата за събиране на спомагателни доказателства.

Той прегледа частно наказателно дело по тъжба на Ангел А. против разпореждане на Окръжната прокуратура за преустановяване на досъдебно произвеждане, водено против незнаен причинител за гибелта на 13 души и нанасяне на обилни имуществени вреди след потопа на 19 юни 2014 година.

Във импортираната в съда тъжба отбраната на Ангел А. е показала, че не е удовлетворена от постановлението на прокуратурата за прекратяването на наказателното произвеждане, водено против незнаен причинител за закононарушение за породена гибел заради неведение или немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляващи източник на нараснала заплаха. 

Предвиденото наказване за това закононарушение е отнемане от независимост от една до шест години.

В определението на съда е посочено, че прокурорът е задължен да съблюдава условията при следствието, визирани в наредбите на Наказателно-процесуален кодекс, които задължават него и проверяващите органи да обезпечат законосъобразно осъществяване на същото, като то следва да докара до разкриването на обективната истина.

За да е законосъобразно едно следствие, то следва да е обективно, всестранно и цялостно. Според Варненският областен съд извършеното следствие в границите на досъдебното произвеждане не е всестранно и цялостно, а оттова се явява и незаконосъобразно.
 
Според съда, в съответния случай следва прокуратурата да откри има ли позволени нарушавания от съответни длъжностни лица, които да са в директна причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат и в случай че има такива, то съответните длъжностни лица били ли са длъжни и могли ли са да плануват публично рисковите последствия.

В определението се акцентира, че при образуване на вътрешното си разбиране прокурорът е обобщил заключенията на движимостите лица, което е значително процесуално нарушаване, довело до ограничение на правата на страните в процеса.

С оглед на изложеното нагоре съдът анулира постановлението на ВОП за преустановяване на наказателното произвеждане и върна делото за събиране на спомагателни доказателства, които да отговорят на поставения от съда нагоре въпрос, а оттова и на въпроса има ли осъществено закононарушение от общ темперамент и от кое лице.

Определението предстои на тъжба или митинг в 7-дневен период от връчване на преписите пред Апелативен съд-Варна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР