Варненският окръжен съд призна за виновен 69-годишния Бойчо С., за

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 69-годишния Бойчо С., за
Коментари Харесай

Осъдиха условно шофьор за смъртта на пешеходец във Варна

Варненският областен съд призна за отговорен 69-годишния Бойчо С., за това че предизвикал по несъобразителност гибелта на пешеходец.

Пътното произшествие зародило на 17 август 2020 година, към 21,30 ч.  Бойчо С. се движел по бул. „ Княз Борис I “ във Варна, в посока от центъра на града към курорта „ Златни пясъци “. Приближавайки автобусна спирка „ Акациите “, мъжът карал с 50 км/час. В този миг, на необозначено за задачата място, пешеходец подхванал секване на пътното платно. Последвал удар сред него и автомобила, като настъпилите пострадвания по-късно довели до гибелта му. След произшествието, подсъдимият направил всичко допустимо, с цел да помогне на потърпевшия.

В хода на правосъдното разследване бяха изслушани заключенията на съдебно-медицинска, съдебно-химическа, както и две тройни и една петорна автотехнически експертизи. Заключенията на движимостите лица бяха, че гибелта на пешеходеца е настъпила точно в резултат на злополуката. Установено бе, че все още на случая, потърпевшият е бил със приблизително алкохолно замайване. Бойчо С. е управлявал автомобила си с позволената в региона скорост от 50 км/час. Имал е видимост, бил е на задоволително разстояние и при съответна реакция е можел да избегне конфликта с пешеходеца.

Подсъдимият е с чисто правосъдно минало и няма други нарушавания като лидер на автомобил. Той съобщи пред съда, че съжалява за случая, който се отразил на живота му. Направил всичко зависещо от него да помогне на потърпевшия и изрази състрадание към околните му.  

Предвид положителните характеристични данни за Бойчо С. и безупречното му процесуално държание, прокуратурата изиска налагане на минимално наказване. За закононарушението Наказателен кодекс планува „ отнемане от независимост “ до 4 години.

Тричленният правосъден състав на Варненския областен съд реши, че 69-годишният мъж е нарушил Закона за придвижване по пътищата, като е карал със скорост, която не му е разрешила да спре при зародилата заплаха за придвижването. Съдът наложи на Бойчо С. наказване „ отнемане от независимост “ за период от 2 години, като отсрочи осъществяването на наказването с изпитателен период от 4 години.  Мъжът е лишен от право да ръководи автомобил за 2 години.

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР