Варненският окръжен съд постанови предаването на 37-годишната Моника А. на

...
Варненският окръжен съд постанови предаването на 37-годишната Моника А. на
Коментари Харесай

Екстрадират нашенка, блъснала полицай в Мюнхен

Варненският областен съд постанови предаването на 37-годишната Моника А. на управляващите в Германия, по отношение на осъществяване на наказателно гонене за 3 закононарушения – кражба с подправяне на документи, заграбване и лека телесна щета на полицейски чиновник.
Българката е оповестена за интернационално търсене от Районен съд - Мюнхен въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 9 октомври т. година Според обвиняването на немските управляващи, в интервала ноември 2018 година до януари 2019 година Моника е откраднала от касата на магазин, в който работила като продавачка, минимум 5400 евро.
Има данни, че сред 01.10.2018 година и 25.01.2019 година обвинената е присвоила в допълнение и други парични суми на стойност от 10 800 евро. Другото обвиняване е, че свалила стикер за механически обзор и номер от непознато транспортно средство и ги поставила на своя автомобил, с цел да сътвори усещането, че е постоянен и може да взе участие в пътното придвижване.
На 25.01.2019 година при погрешно паркиране на гарата в Мюнхен получила забележка от полицейски чиновник. Нашенката му посочила междинен пръст, с цел да изрази своето неуважение. След като след това била помолена да показа шофьорската си брошура и документите на транспортното средство, тя ненадейно тръгнала с колата и блъснала полицейския чиновник.
Моника е от Казанлък, само че отседнала в дома на своята майка във Варна, където е била арестувана на 20 ноември, т.г. Престъплението, за което е разследвана 37-годишната жена е наказуемо и по българското законодателство. Максималният период на наказванията за всяко едно от повдигнатите обвинявания, съгласно немския Наказателен кодекс, е по 5 години „ отнемане от независимост “.
Пред съда Моника изрази единодушие за непринудено предаване на немските управляващи. В правосъдното съвещание отбраната й помоли съда да дефинира мярка „ домакински арест “, като посочи, че Моника има непрекъснат адрес, работи във Варна и няма учредения да се смята, че може да се укрие.
Според юристите, отправените обиди и телесна щета на полицейският чиновник били нанесени, защото той не се е легитимирал. Българката била предизвикана, тъй като срещу волята й, служителят на реда лишил ключовете на колата и едвам по-късно се показал, което отбраната дефинира като превишаване на служебните пълномощия. Поставянето на стикера по нашето законодателство пък било административно нарушаване.
След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази мненията на страните, Варненският областен съд одобри, че настояването за предаването на Моника е съобразено с условията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. До фактическото й предаване на немските управляващи за Моника беше избрана мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР