Варненският Окръжен съд отказа екстрадицията на украинския гражданин Игор Е.

...
Варненският Окръжен съд отказа екстрадицията на украинския гражданин Игор Е.
Коментари Харесай

Съдът във Варна отказа екстрадицията на украинец, разследван за престъпления в родината си

Варненският Окръжен съд отхвърли екстрадицията на украинския жител Игор Е. в родината му. Той е разследван там за присъединяване във въоръжена незаконна група за нахлуване, похищение, практикуване на физическо принуждение над обособени лица и лишаване на непознато имущество.

Мъжът е бил махленски в действията още през септември 2021 година

Малиновският областен съд в Одеса е постановил задържането му под стража, защото лицето се отклонило от наказателно гонене и се укрило. На 27 февруари тази година, 30-годишният мъж беше арестуван във Варна. Той е получил у нас право на краткотрайна протекция, само че не е желал и не му е предоставено леговище.

Защитата на украинския жител изиска мъжът да не бъде излъчен, защото същинската причина да бъде търсен била да взе участие във военните дейности, а той бил пацифист и не желаел това. Изложени бяха изказвания, че в Турция по отношение на Игор Е. е било водено следствие за шпионаж в интерес на Русия, поради което при вероятно негово връщане в Украйна, той щял да бъде подложен на принуда. Защитата изиска от съда събиране на информация за следствието в Турция, както и информация от украинските управляващи дали наказателното произвеждане не е прекъснато.

Игор Е. съобщи, че не желае непринудено да бъде екстрадиран. Нямал нищо общо с закононарушенията, за които е търсен и единствената цел била да бъде изпратен на фронта.

Според Закона за екстрадицията, настояванията за задържане и предаване на молещи страни се изследват от българския съд за съществуване на двойна наказуемост. Българската страна и съд не могат да се намесват по отношение на основателността на наказателното обвиняване, поради което се желае предаването на едно лице в непозната страна. При проучването за двойна наказуемост се преценя единствено дали има съответност на наказателните закони на двете страни.

Съдът, разглеждащ настояването за екстрадиция, е длъжен да ревизира дали предаването на обвиненото лице не цели гонене поради политически убеждения, расова принадлежност, изповедание или народност.

Варненският областен съд реши, че всички официални законови условия са изпълнени. Отхвърлени бяха доказателствените претенции на отбраната, защото изложените причини нямат касателство към актуалното производството. Тричленният правосъден състав акцентира, че закононарушенията, за които се търси Игор Е. не са политически и не може да се одобри, че всички изпратени документи са направени със задна дата единствено, с цел да бъде върнат украинският жител в армията. Престъпленията, за които се търси мъжът, се санкционират и от българското законодателство.

Съдът обаче, откри стабилен мотив да откаже екстрадицията, базирайки се на публична Декларация (приложение към писмо JJ9359С от 13.05.22 г.) на Украйна, изпратена до Съвета на Европа. В нея управляващите уведомяват, че до момента в който не престават военните дейности, не могат да подсигуряват осъществяването на отговорностите си по редица контракти за интернационално съдействие, измежду които е Европейската спогодба за екстрадиция и Eвропейската спогодба за взаимопомощ по наказателни въпроси. Поради неналичието на гаранции, че правата на Игор Е. ще бъдат спазeни в Украйна, Варненският областен съд отхвърли неговата екстрадиция.

Решението на съда предстои на митинг в 7-дневен период, като до възможното разглеждане на делото пред въззивната инстанция, украинският жител ще бъде с мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР