Варненският окръжен съд отказа екстрадицията на 62-годишния Атанас Д. в

...
Варненският окръжен съд отказа екстрадицията на 62-годишния Атанас Д. в
Коментари Харесай

Съдът във Варна отказа екстрадицията на българин, осъден задочно в Гърция на над 21г. затвор

 Варненският областен съд отхвърли екстрадицията на 62-годишния Атанас Д. в Гърция във връзка осъществяване на наложено от гръцки съд наказване " отнемане от независимост “ в общ размер от 21 години и 3 месеца и санкция от 50 200 евро, оповестиха от пресслужбата на съда.

Присъдата била наложена от Апелативен съд по тежки закононарушения в Солун. Българският жител бил наказан за две закононарушения: нелегално превозване на чужденци в страната и нелегално владеене на хладно оръжие. Въз основа на правосъдния акт на гръцката страна на 11.05. 2018 година била издадена Европейска заповед за арест за предаването на Атанас Д. за изтърпяване на наложеното му наказване. 

Гръцкият съд е признал 62-годишния мъж за отговорен в това, че на 10.10.2011 година дружно с различен българин нелегално качил в автомобил 9 стопански мигранти от Пакистан, Мароко и Сомалия, влезнали незаконно в Гърция за да ги транспортира навътре в страната.  В колата Атанас Д. държал и нож, като притежанието му се смята за закононарушение в гръцката страна. 

На 23.11.2020 година българският жители е бил арестуван в Дългопол.  

Пред Варненския областен съд лицето не даде единодушие за доброволна екстрадиция и уточни, че е бил арестуван в Гърция единствено за 3 дни, след което е бил освободен и не е бил известен за водения против него углавен развой.  

Съдът като взе поради събраните по делото доказателства, както и мненията на страните, изразени в правосъдно съвещание, откри че закононарушението за което Атанас Д. е наказан не попада под наказателната пълномощия на нашата страна. Не съществува даже и индиция, лицето да е наказано за същите закононарушения с влезнала в действие присъда на български съд или на съд на трета страна членка. Не е налице и третото съображение за отказ- 62-годишният българин не е малолетно лице.  

Пречка за осъществяване на Европейската заповед за арест, обаче Окръжен съд – Варна откри във обстоятелството, че Атанас не е бил персонално призоваван и осведомен по различен метод за датата и мястото на процедурата по чуване, която е приключила с решение в негово неявяване. Съдебният състав откри, че в по този начин показаната ЕЗА няма даже изказвания, че адвокатска отбрана фактически е оказвана, в противен случай – заповедта съдържа информация в противоположната тенденция. Лицето не е декларирало категорично, че не оспорва решението и респективно не е поискало ново разглеждане или обжалване в планувания период. Решение не му е било връчено персонално, нито е било известено за правото на обжалване или ново разглеждане. Липсват и гаранции, изискуеми от ЗЕЕЗА, че делото може да бъде преразгледано всъщност с показване на нови доказателства и опция за анулация на първичния акт, нито за периода, в който да желае обжалване или ново разглеждане.

Поради изложените съображения съдът реши, че не позволява осъществяването на Европейската заповед за арест на Атанас Д.  

Определението предстои на обжалване пред Апелативен съд – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР