Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение домашен арест“ за

...
Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение домашен арест“ за
Коментари Харесай

Лъснаха престъпните схеми на подкупния инспектор от варненския затвор! Явор Драгнев изготвял...

Варненският областен съд дефинира мярка за неотклонение „ домакински арест “ за обвинявания в корупция 41-годишен контрольор от Затвора Варна Явор Д. и за 27-годишната Мюге Филева, упрекната в помагачество. Третият притеглен като обвинен в досъдебното произвеждане по случая е брачният партньор на Мюрге - Филип Филев, който е с 9-годишна присъда на ВОС от ноември 2015 година за въоръжен обир, осъществен с още двама мъже през март 2012 година, която сега изтърпява в Затвора.

Според обвиняването, пандизчията посредничел на инспектора и съзнателно го улеснявал в настояването на подкупи от други изтърпяващи наказванията си лица. Явор получавал пари от пандизчиите, с цел да изготвя мнения, въз основа на които те имали късмет да бъдат преместени на по-лек режим в затворническото общежитие, да подават претенции за условно предварително освобождение, а други да бъдат изведени на работа, написа " Монитор ".

Лишените от независимост заплащали авансово посредством парични преводи към брачната половинка на Филип - Мюге. Обвинението е за рушвет, закононарушение по член 301, ал.1 от Наказателен кодекс и се санкционира с отнемане от независимост до 6 години и санкция до 5 хиляди лв..

Спрямо Явор съдът може да постанови и наказване по член 37, алинея 1, точка 6 - отнемане от правото да заема избрана държавна или социална служба или пробация. Всички съучастници получават наказването, планувано за осъщественото закононарушение, като се вземат поради характерът и степента на тяхното присъединяване.

В правосъдна зала при разглеждане на ограниченията за неотклонение отбраната на Явор изиска по-лека мярка, защото обвиняването не е показало доказателства, че инспекторът може да се укрие или да извърши друго закононарушение. Освен това, има чисто правосъдно минало и непрекъснат адрес.

Пред съда инспекторът помоли за установяване на мярка за неотклонение, която да му разреши да продължи да се грижи за брачната половинка си и трите им деца. По отношение на Мюге, прокуратурата изиска установяване на мярка за неотклонение „ домакински арест “, поради чистото правосъдно предишното на дамата и обстоятелството, че сама се грижи за малолетното си дете.

Като прегледа събраните досега доказателства, съдът реши, че и за двамата не е налице действителна заплаха да извършат друго закононарушение или да се укрият, с цел да избегнат наказателната отговорност. Съдебният състав реши, че в съответния случай най-подходяща мярка за неотклонение е „ домакински арест “, защото е задоволително тежка по степен и би могла да обезпечи естествената работата в досъдебното произвеждане.

Както БЛИЦ първи заяви , при започване на седмицата пандизът във Варна е бил извърнат с хастара на открито при масирана полицейска акция. Поводът за масирана полицейска акция е разработка на прокуратурата, която протича към този момент втори месец.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР