Варненският окръжен съд определи мерки задържане под стража“ на 2

...
Варненският окръжен съд определи мерки задържане под стража“ на 2
Коментари Харесай

Задържаха под стража Красимир и Йордан, спипани с много наркотици

 Варненският областен съд дефинира ограничения " задържане под стража “ на 2 лица, привлечени към наказателна отговорност за владеене и разпространяване на опиати. Спрямо Красимир Г. е повдигнато обвиняване и че съзнателно е склонил другия обвинен - Йордан Д. да държи, без съответно позволение, хероин с общо тегло от съвсем два кг, оповестиха от пресслужбата на съда.

В хода на досъдебното произвеждане, на 04.11.2021г. вечерта, до момента в който се е намирал в употребена от него къща в квартал на Варна, 31-годишният Красимир е бил арестуван. При осъщественото претършуване на парцела са били конфискувани метамфетамин с чисто тегло 270 грама и 3 полиетиленови пликчета с хероин. Другият обвинен - 39-годишният Йордан Д. е бил арестуван до момента в който пътувал с автомобил към парцела на Красимир, който го очаквал. При претършуване на транспортното средство са конфискувани 4 бр. увити с кафяво тиксо пакети с цилиндрична форма, съдържащи тъмнокафяво на цвят прахообразно вещество. Изготвената експертна информация е открила, че то съставлява хероин с общо чисто тегло 1 938 грама. 

Престъпленията, за които двамата мъже са упрекнати, са тежки по смисъла на Наказателен кодекс и за тях се планува наказване " отнемане от независимост " до осем години и санкция от 5 хиляди до 20 хиляди лв..

Защитниците и на двамата желаеха по-леката мярка за неотклонение – " домакински арест “. Адвокатът на Красимир Г. уточни, че не са събрани задоволително доказателства във връзка с обвиняването за подбуждане. Свидетелските показания на другия обвинен в тази тенденция можели да се одобряват като защитна теза. Липсвали и задоволително данни, че лицето би могло да се укрие и да извърши закононарушение, защото имало непрекъснат адрес и едно висящо досъдебно произвеждане, по което няма импортиран обвинителен акт. Освен това, Красимир полагал грижи за фамилията си.

Защитата на Йордан Д. посочи, че той е съдействал на проверяващите органи и е направил признания. Не е осъждан и няма данни, които да сочат желание лицето да се укрие или да извърши закононарушение. Пред съда беше очебийно, че той имал две деца, за които 39-годишният мъж, който е жител на Руската федерация, полагал грижи, въпреки и да е разведен и да живее у нас. Като доказателства, обаче беше показан единствено акт на раждане на едното дете. Според юриста на Йордан, ставало дума за случаен случай, като било допустимо той даже да не е знаел, че пренасял нелегално вещество.

След като се срещна със събраните досега материали, Варненският областен съд реши, че са налице голям брой доказателства, от които да бъде направено обосновано съмнение за съпричастност на двете лица към закононарушенията, за които са привлечени към наказателна отговорност. По делото имало задоволително данни за свързаността на мъжете и подкрепящи обвиняването в подбуждане във връзка с Красимир Г. Според правосъдния състав, множеството материални доказателства и данните за личността на Красимир Г., който е оправдан за сходно закононарушение и все още има висящо произвеждане пред Специализирана прокуратура за присъединяване в проведена незаконна група, за съда е задоволителен претекст да счете за действителна заплахата той да извърши закононарушение или да се укрие. Предвид тежкия темперамент на закононарушенията, за които двамата са упрекнати, съдът реши, че единствената законосъобразна мярка за неотклонение, която би могъл да дефинира на всеки от тях е най- тежката - " задържане под стража “.  

Мерките за отклонения могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР