Варненският окръжен съд определи мерки за неотклонение на четирима мъже

...
Варненският окръжен съд определи мерки за неотклонение на четирима мъже
Коментари Харесай

Наркопроизводители застанаха пред съда във Варна

Варненският областен съд дефинира ограничения за неотклонение на четирима мъже на възраст от 24 до 33 години, упрекнати за управление и присъединяване в проведена незаконна група. Тя се е занимавала с развъждане, произвеждане и разпространяване на високорискови наркотични субстанции.

От прокуратурата показаха, че незаконното съдружие е работило от октомври 2023 година до 17 септември тази година, когато са били арестувани седем души. На трима от тях са взети ограничения за неотклонение " парична гаранция “, а за четирима държавното обвиняване внесе претенции в съда за установяване на най- тежката мярка - " задържане под стража “.

Според прокуратурата, групата има касателство за засадени общо 2750 растения от рода на индийския коноп в равнища, в землището на село Приселци, Варненска област.  Установени били 13 оранжерии, в 12 от които са открити засадени общо 1632 растения от същия тип. В 13-тата било намерено оборудване с затулен вход, където били открити и конфискувани 11 бидона, в които са съхранявани 270 кг суха тревиста маса, реагирала на тетрахидроканабинол.

При претърсванията били открити също 45 литра хексахидроканабинол – неразрешена субстанция от есента на 2023 година, избрана като високорисково наркотично вещество, над 1000 желирани бонбона, за които има подозрения, че съдържат психоактивно вещество, над 4000 капсули с течност за " вейп “ устройства, над 1700 броя " вейп “ устройства, както и в допълнение количество суха тревиста маса – към 215 кг, както и огромна сума пари – общо 36 000 лв.. На един от претърсваните адреси е открита работеща апаратура за добиване на канабиноиди и произвеждане на производни на тетрахидроканабинол субстанции.

В хода на следствието било открито, че разпространяването на пълнители за " вейп “ устройства със неразрешените производни на тетра- и хексахидроканабинола и на " вейп “ устройства се извършавало посредством онлайн поръчка или посредством обществена мрежа, а за доставката се употребявали куриерски услуги.

За управление на незаконна група за развъждане на неразрешени растения или за извличане, произвеждане или преправка на наркотични субстанции наказанието  е от 10 до 20 години " отнемане от независимост “ и санкция от петдесет хиляди до двеста хиляди лв.. Участието в незаконна група се санкционира с " отнемане от независимост от 3 до 10 години.Законът планува от 5 до 15 години затвор за разпространяване на опиати, както и санкция от 20 000 до 100 000 лв..

Защитата на привлечения като началник на незаконната група – 31 годишен мъж, уточни че в действителност той има позволение от Министерството на земеделието  и храните за развъждане на растения от рода на конопа (канабис) и бил един от най-големите производители на марихуана за медицински цели у нас. Оранжериите пък били минали всички регулярни инспекции на способените органи, които не били открили съществуването на интензивно вещество над допустимите правила. Мъжът бил фамилен, с непрекъснат адрес, чисто правосъдно минало и преди да бъде осъществена акцията на ГДБОП, имал планувана дата за интервенция, поради влошеното си здравословно положение.

От прокуратурата, обаче показаха, че против него има висящо наказателно произвеждане във Враца, а когато е научил че е търсен от полицията е направил опит да унищожи доказателства.

Варненският областен съд реши, че са събрани задоволителен размер от гласни, писмени и материални доказателства, от които да се направи обосновано съмнение за съпричастност на 31-годишния мъж към закононарушенията, за които е бил притеглен като обвинен. За съда има и действителен риск той да се укрие поради тежестта на закононарушението и огромния размер на плануванаъа глоба или да извърши закононарушение, като се опита да попречи на следствието. По отношение на здравословното му положение, прокуратурата има пълномощия да назначи здравна експертиза, с която да се откри дали престоят в ареста би влошил положението му.

Поради съществуване на всички законови предпоставки, със същите доводи, тази най- тежка мярка за неотклонение съдът дефинира и по отношение на още двама мъже, посочени за участници в незаконната група - на 33-години и на 32 години. По- огромният от тях има три предходни осъждания за закононарушения свързани с опиатите, като едното е от тази година. Съдът взе поради и ролята на двамата обвинени в незаконната група. Единствено, по отношение на 24-годишен мъж, съдът дефинира по-лека мярка за неотклонение -парична гаранция в размер на пет хиляди лв.. Доводите – доказателствата сочат, че той е съпричастен към закононарушенията, за които е притеглен, бе да са изпълнени другите предпоставки – не е налична действителна заплаха да се укрие или да извърши закононарушение. Младият мъж е трудово зает, неосъждан, фамилен, с непрекъснат адрес. Единствен той поставя грижи за тежко болен собствен родственик.

Определените ограничения за неотклонение подлежат на тъжба или митинг пред Апелативен съд - Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР