Варненският окръжен съд образува повторно дело за смъртта на 13-годишната

...
Варненският окръжен съд образува повторно дело за смъртта на 13-годишната
Коментари Харесай

Второ дело за смъртта на засмукано от сифон през 2011 г. дете

Варненският областен съд образува наново дело за гибелта на 13-годишната С. Е., която бе смъртоносно засмукана от сифон на хотелски басейн в курорта Златни пясъци преди 9 години. Това оповестиха от пресцентъра на съда. Разпоредителното съвещание е планувано за 19 февруари тази година.

Разследването лиши 7 години, като обвинителният акт беше импортиран за първи път в съда през 2018 година Поради позволени основни процесуални нарушавания в досъдебното произвеждане, обаче в разпоредителното съвещание Окръжен съд – Варна приключи производството и го върна на прокуратурата за премахване на пропуските.

Нарушенията посочени от съда са неиздирването на околните на умрялото момиче и ограничение на правата им като нейни наследниците. Според правосъдния състав съществено нарушаване представляваше и неуведомяването на единия обвиняем – проектантът на басейна, че против него се води следствие и има повдигнато обвиняване за осъществено закононарушение.

Трима мъже са упрекнати, че са предизвикали гибелта на 13-годишното момиче заради неведение или немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха. Това са К. Я.(изпълнител на строителството на басейна) П. К.(представител на строителния надзор) и А. Г. (проектант на басейна).

За това закононарушение в Наказателен кодекс е планувано наказване „ отнемане от независимост “ от една до шест години.

Първоначално обвиняване беше повдигнато и по отношение на спасителя на басейна, само че заради приключване на безспорната отминалост за закононарушението, прокуратурата е прекратила наказателното произвеждане против него.

От съда напомнят в резюме хронологията. Злополучният случай стана на 11 юли 2011 година в курорта Златни пясъци. Около 11,30 ч. охранителят на хотел „ Берлин “ забелязал съветска туристка, която се опитвала да притегли вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето, само че не съумял, защото тялото било засмукано от подовия сифон на басейна. Едва откакто помпите били изключени, момиченцето било извадено. Същия ден потърпевшата умряла в болница. Като причина за съдбовния излаз съдебно-медицинската експертиза показала удавяне от поемане на течност, угнетяване на витално значими центрове в мозъка и прекъсване на сърдечната активност. Пострадалото германче е било на отмора с татко си у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР