Варненският кмет Иван Портних е записал сина си Николай в

...
Варненският кмет Иван Портних е записал сина си Николай в
Коментари Харесай

Веселина Томова: Как Портних ще обясни откъде има милиони, за да учи синът му в най-скъпото училище в света

Варненският кмет Иван Портних е записал сина си Николай в най-престижното и скъпо учебно заведение в света, стана ясно от разобличаване на Веселина Томова от „ Афера “, която разяснява обстоятелствата в студиото на .

Таксата за образование в швейцарския институт „ Le Rosey “ е към 300 000 лева на година. За пет години това прави към милион и половина лв.. А през двата мандата кметуване Портних би трябвало (по закон поне) да има приход само от кметската си заплата.

Изнесените от „ Афера “ обстоятелства са били тествани и от Сашо Диков в Швейцария, с което се удостоверява, че кметският наследник е записан там.

Веселина Томова акцентира, че тази информация по никакъв метод не е била оборена от Портних или екипа му.

След обявата на „ Афера “ за прескъпото образование на кметския наследник, доближените на Портних го питали дали това е истина, той обяснил, че заплаща таксата, като продал един апартамент и, в случай че се наложело, щял да продаде и втори апартамент, с цел да може да устоя наследника си в Швейцария.

Според Веселина Томова има и друга версия от къде са парите на Портних и тя е най-логична и „ най-замазваща “ очите. Тя е обвързвана с някогашния тъст на Портних – Красимир Маринов, който има компания за доставка и търговия на газ. И през двата му кметски мандата до момента тази компания е обвързвана с публични поръчки на община Варна и с всички общински предприятия, на които е осигурявала газ.

Същият този Красимир Маринов е прочут във Варна в така наречен кръг „ Тъстовете “, защото е обвързван с някогашния началник на ВиК – Варна, където пък минават извънредно доста публични поръчки, свързани още веднъж с тъста на Портних. Тези публични поръчки са свързани с реконструкциите и взаимна инфраструктура на общината и ВиК сдружението и за тях са излети големи суми, твърди проверяващата журналистка Веселина Томова.

По думите ѝ, това във Варна е социална загадка. Така че очевидно Портних би могъл да оправдае по някакъв метод парите си, макар че преди към година и половина той се разведе със брачната половинка си, която е майка на сина му Николай Портних, който е записан в скъпото учебно заведение. Разводът е довел до повреждане на връзките сред Иван Портних и тъста Красимир Маринов. Но в името на внука и заради дългогодишната им симбиоза, обвързвана с поголовно крадене на общински средства, няма по какъв начин да бъде неглижирано това хабене на пари, разяснява Веселина Томова.

Според журналистката няма по какъв начин да няма подозрения от кое място са парите на Портних, откакто години наред се шири корупция в общината под негово управление. Още повече, че и против него има заведено досъдебно произвеждане за корист с власт, има извънредно доста масиви в службите, в това число и такива, които са изпратени до Европейската прокуратура.

Тази корупция, която е очевадна във Варна, няма по какъв начин да не бъде търсена и в такива заплащания като образованието в най-скъпото учебно заведение в света. Според Томова, с цел да може някой да си разреши да заплаща такива милиони за образование на детето си там, значи, че имаш още повече милиони, с които да се поддържа стандарт на живот и големи парцели, каквито има Портних.

Той споделя, че ще продава и жилища, само че никой не го пита от кое място са тия пари за тях, акцентира Томова. По думите ѝ, Иван Портних има и голяма къща в покрайнините на Варна, която също желае поддръжка, а това са пари. Как става това с една кметска заплата? По закон той не може да има други приходи. Това, че тъстът му имал пари, не значи безусловно нищо.

Има извънредно доста въпроси, само че е неприятното, че на никой не му пука от това, тъй като апатията е обзела варненци – и заради корупцията, и поради неналичието на опция. Затова и изборната интензивност във Варна ще бъде извънредно ниска, предвижда Веселина Томова. Така с гласовете на общинската администрация и корпоративни гласове от подвластни от общината компании Портних може да завоюва кметското място с доста ниски проценти. За отбелязване е, че Портних е актуализирал заплатите на всички общински чиновници със задна дата. Така те са получили преди изборите няколко заплати вкупом, което си е пазаруване на корпоративен избор с държавни пари, заключи журналистката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР