Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе удостоен с почетното академично

...
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе удостоен с почетното академично
Коментари Харесай

Варненският митрополит стана Доктор хонорис кауза на Морско училище

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе почетен с почетното академично звание " Доктор хонорис идея “ на Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров “.

Званието бе присъдено с решение на Академичния съвет на ВВМУ – за положителното и плодотворно съдействие при построяването на храма в Морско учебно заведение в чест на св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.

" Училището отдава тази заслужена чест на своя нравствен преподавател и ментор, който преди 10 години бе ръкоположен за Варненски и Великопреславски митрополит “, уточни началникът на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. " Дядо Йоан интензивно взе участие във всички наши събития, поддържа ни и направлява в церемонии по произвеждане на офицери, военна клетва, промоция на студенти. Неговите мъдри слова постоянно са значим урок за нас и възпитаниците ни. Всичко това е удостоверение за мощната духовна връзка сред ВВМУ и Варненската и Великопреславска света митрополия и нейния нравствен лидер. Това е основанието нашият Академичен съвет да вземе решение да му присъди почетното звание " Доктор хонорис идея “, добави той.

В своето слово митрополит Йоан благодари за високата чест. " Съприкосновението с академичната общественост и младежите е освен вълнуващо, само че и духовно по характера си. Винаги съм имал схващане, че е належащо и потребно да се молим откровено за всички учащи се и за младите генерации. За нас е забавно какви са виталните им вектори, от които ще зависи бъдещето на нашата Родина, на Църквата и като цяло – на човешкия жанр. Ако младите генерации проумеят най-главното, че животът би трябвало да се изживява почтено, то светът ще бъде избавен “, сподели той.

След края на церемонията митрополитът засади дърво в парка на Училището, каквато е традицията за носителите на почетното звание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР