Варненският апелативен съд призна за виновен мъж за това, че

...
Варненският апелативен съд призна за виновен мъж за това, че
Коментари Харесай

17 години затвор за убиеца от Аврен

Варненският апелативен съд призна за отговорен мъж за това, че съзнателно умъртвил дамата, с която съжителствал, по изключително непосилен за нея метод, с особена свирепост и в изискванията на домашно принуждение. Престъплението е било осъществено от Антон Т. на 13 юни 2020 година в с. Аврен, а гибелта на Гина И. настъпила близо месец по-късно. На подсъдимия бе наложено наказване „ отнемане от независимост “ за 17 години и 6 месеца. Апелативният съд анулира присъда, постановена от Варненския областен съд, с която 51-годишният мъж е бил приет за отговорен за по-леко наказуемо закононарушение – съзнателно нанасяне на лека телесна щета, в резултат на която по несъобразителност предизвикал гибелта й. Със правосъдния акт на първата инстанция той е бил лишен от независимост за 5 години. Въззивният съд удостовери размера на присъдените компенсации за неимуществени вреди на наследници на умрялата - общо 390 хиляди лева

През 2019 година 46-годишният тогава Антон и 31-годишната Гина заживели на фамилни начала. Ежедневно употребявали алкохол, парите за който печелела главно потърпевшата. След банкет на алкохол, мъжът ставал нападателен и биел съжителката си. Тя се прибирала при родителите си, само че той я убеждавал да се върне. За оказваното й принуждение потърпевшата не уведомила полицията и не поискала ограничения по Закона за отбрана от домашно принуждение. На 13 юни 2020 година двамата пили в заведение. Вечерта вкъщи подсъдимият се ядосал и нанесъл на Гина минимум 5 мощни удара с юмруци в лицето и главата й. В идващите два дни положението на дамата се влошило. След намесата на нейни близки, бил извикан екип на Спешна помощ и последвала хоспитализацията й. Извършена била животоспасяваща интервенция. Въпреки извършеното лекуване, потърпевшата умряла на 11 юли. Причина за гибелта й била мозъчна контузия. Партньорът й бил притеглен към наказателна отговорност и арестуван 6 месеца по-късно.

Делото във въззивния съд бе формирано по митинг на прокуратурата, тъжби от частните обвинители и подсъдимия против присъдата на Окръжния съд. Държавното и частното обвиняване желаеха подсъдимият да бъде приет за отговорен по първичното обвиняване – за съзнателно ликвидиране, осъществено с особена свирепост, по изключително непосилен за жертвата метод и при изискванията на домашно принуждение. Антон Т. и отбраната му помолиха за оправдателна присъда. Мъжът отстоява тезата, че Гина е умряла от корона вирус.

За вярно и изчерпателно осъществяване на правосъдните дейности във въззивното произвеждане и изясняване на обективната истина, съставът организира задълбочено правосъдно разследване. Апелативният съд назначи сложна съдебно-медицинска и трасологична експертиза, и съдебно-медицинска - на подсъдимия. Разпита очевидци, събра писмени доказателства. Всички движимости лица са безапелационни, че съдбовният край за Гина И. не е в резултат на Ковид зараза. А за системността на насилието, упражнявано по отношение на нея, има голям брой свидетелски показания.

Като реши доказателствата, въззивният съд приложи закон за по-тежко наказуемо закононарушение – ликвидиране. За него е имало обвиняване пред първата инстанция, само че тя е оправдала Антон Т. Апелативният съд одобри, че той е отговорен точно по това обвиняване, а не за причиняване на телесна щета, от която е последвала гибел. Причинените увреждания в главата на потърпевшата са в причинна връзка със гибелта й. Ако е била оказана своевременна лекарска помощ, спасяването на живота й е било допустимо. Дори виждайки утежняването на положението на дамата, с която живее, подсъдимият не подхванал нищо. Повече от две денонощия и половина, потърпевшата е усещала физически болки и беззащитност, обезсърчение и безизходност – обусловена е квалификацията „ по изключително непосилен за жертвата метод “. Деянието е осъществено от подсъдимия и с особена свирепост, и в изискванията на домашно принуждение. Престъплението е с висока социална заплаха, защото визира най-ценното богатство – човешкия живот. Завишена е публичната заплаха и на причинителя. Към отегчаващите отговорността условия съставът добави дългия интервал на безучастие за избавяне на потърпевшата с проявеното коравосърдечие към нуждаещата се от помощ жена.

Втората инстанция счита, че 17 години и половина обществена изолираност ще защищити обществото от рисковете, разкривани от личността на подсъдимия, ще влияе предупредително и възпиращо на останалите членове на обществото и ще подхожда на потребностите за поправително влияние на Антон Т.

Присъдата на Апелативен съд – Варна предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР