Варненският апелативен съд потвърди присъдата „доживотен затвор” на подсъдим за

...
Варненският апелативен съд потвърди присъдата „доживотен затвор” на подсъдим за
Коментари Харесай

Съдът потвърди доживотната присъда на убиец, осъдил държавата в Страсбург

Варненският апелативен съд удостовери присъдата „ пожизнен затвор” на обвиняем за кражба и за обир, съпроводен с ликвидиране, като промени първоинстанционната присъда, въззивният състав преквалифицира второто посягане в „ опит за обир, съпроводен с убийство”. Димитър М. бе отчасти оневинен за цената на отнетите движимости. Отхвърлен бе гражданският иск за претърпени имуществени вреди от наследниците на жертвата, само че бяха доказани компенсациите им за неимуществени вреди.

Въззивната инстанция преглежда проблема за повторно. Първия път тя е удостоверила присъда на Варненския областен съд от 2008 г, с която Димитър М. е бил приет за отговорен в осъществяването на двете закононарушения. Съдебният акт е бил оставен в действие от Върховния касационен съд. Подсъдимият обаче е завел дело в Европейския съд по правата на индивида.

През 2018 година институцията е решила, че при осъществяване на наказателния развой Република България е позволила нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида. Правото на отбрана е било лимитирано, тъй като в отсъствието на юрист полицейски чиновници са провели сказка със арестувания, в хода на която той е направил признания. Впоследствие тези самопризнания са били преразказани от полицейските чиновници в правосъдната фаза.

След произнасянето на Европейски съд по правата на човека, подсъдимият е обжалвал наново решението на Варненския апелативен съд. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане, с инструкции да се изключат от доказателствената цялост показанията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Подсъдимият бил неведнъж осъждан и лишаван от независимост за закононарушения от общ темперамент. През юни 2006 година проникнал във вила в землището на село Константиново. Според обвинителния акт, лишил движимости, принадлежности и газов револвер. На 18 юни 2006 година подхванал наблюдаване на къща във варненския квартал Аспарухово. В този миг бил видян от очевидец. Когато старата жена, притежател на жилището, го напуснала, Димитър влезнал и почнал да търси храна и полезности. 75-годишната жена обаче бързо се върнала и заварила мъжа. Подсъдимият ѝ нанесъл голям брой мощни удари с газовия револвер и с секира. След закононарушението се придвижил на автостоп към село Невша. Напускайки непознатия автомобил, той оставил в него сак с персонални такъми и газовия револвер. Междувременно била установена гибелта на пребитата жена, а за закононарушението бил обвинен Димитър М. След търсене той бил арестуван няколко дни по-късно в необитаема сграда в село Кракра.

При повторното разглеждане на делото, Апелативен съд – Варна разпита полицейските чиновници, взели участие в задържането на подсъдимия. Показания даде и очевидецът, забелязал подсъдимия да следи къщата в Аспарухово. Съдът назначи сложна съдебномедицинска и психолого-психиатрична експертиза на подсъдимия. Извършена бе и техническа експертиза на железен откъс, открит в дома на жертвата. Вещите лица потвърдиха заключенията по предишна балистична експертиза, че детайлът е част от петлето на газовия револвер, открит в изоставения сак на Димитър.

Всички обстоятелства и доказателства по делото доведоха и този правосъден състав до обоснования извод, че подсъдимият e направил убийството, като го е направил с несъразмерна експанзия.

Доказано е и че той е създател на кражбата на газовия револвер. Въззивният съд обаче не откри доказателства той да е откраднал от вилата други движимости, нито да е лишил предмети и бижута от вкъщи на убитата. Липсващите движимости не са открити в хода на следствието. Затова в тази част от обвиняванията Димитър М. бе отчасти оневинен. По тази причина гражданският иск на наследниците на жертвата за претърпени имуществени вреди в размер на 880,40 лева бе отритнат.

Апелативната инстанция преквалифицира действието по второто обвиняване – от „ обир, съпроводен с убийство”, в „ опит за обир, съпроводен с убийство”. Съдът не откри условия, които да оневинят подсъдимия или да наложат понижаване на присъденото наказване „ пожизнен затвор”. Настоящата инстанция удостовери компенсацията в размер 60 хиляди лева за двамата наследници на умрялата жена за претърпените неимуществени вреди.

Решението на Апелативен съд – Варна предстои на обжалване и митинг пред Върховния касационен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР