Варненският апелативен съд потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с

...
Варненският апелативен съд потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с
Коментари Харесай

И на втора инстанция: 15 години затвор и 200 хил. лв. глоба за подсъдимите по наркоаферата с 16 тона прекурсори във Варна

Варненският апелативен съд удостовери присъда на Варненския областен съд, с която двама нидерландски жители са били наказани на по 15 години отнемане от независимост и санкция от по 200 хиляди лева Те са приети за отговорни в това, че при продължавано закононарушение като съизвършители, сред януари 2017 и март 2018 година са пренесли през митнически пункт Пристанище Варна – Запад два типа прекурсори: 4297,5 литра РМК и 4400 кг APAAN. Предметът на контрабандата е в изключително огромни размери - на обща стойност 3 091 027,85 лв. и съставлява изключително тежък случай. Двамата са оправдани за контрабанда на трето вещество, за което е било повдигнато обвиняване - 7525 кг АРАА.

Пресслужбата на съда напомня, че стоката била транспортирана с корабни контейнери от Виетнам и Китай и била предопределена за Нидерландия. Веществата били декларирани като почистващ препарат за прозорци. По време на следствието била осъществена „ следена доставка “ до крайния адресат в Нидерландия и друга - до склад край София. Властите в Нидерландия и Испания открили незаконни лаборатории за произвеждане на наркотични субстанции на адресите, за които били предопределени две от пратките. Курт М. е бил осъждан в Белгия, а Роберт П. – в Нидерландия.

За повторно Апелативният съд преглежда това дело, откакто различен състав го върна на първата инстанция. Настоящото произвеждане бе формирано след постъпили митинг от прокуратурата и тъжби от подсъдимите против втората присъда на Окръжния съд. Въззивният съд събра спомагателни доказателства, в това число посредством механизма на интернационалната правна помощ и съдействието на Евроджъст.

Според представителя на Апелативната прокуратура, двамата са направили контрабанда и на трите инкриминирани субстанции. Създадената от нидерландските жители организация е била за произвеждане на опиати и психотропни вещества. Прокурорът съобщи, че Робърт и Курт погрешно са оправдани във връзка с третото вещество и помоли съда да одобри, че то е материал за производство на опиат.

Защитата смята, че няма доказателства подсъдимите да имат отношение към контрабандата. В превозването на трите колета са забъркани други лица, които не са привлечени към наказателна отговорност. Двамата мъже обявиха, че не са правили ангажименти за изпращане на контейнери и са почтени.

В решението на Апелативния съд са разказани функциите им. Роберт получавал „ предложения “ за трафик на прекурсори, отговарял за намиране на снабдител и насочването на стоката към страна в Европейски Съюз за доставка. Курт осигурявал компании в България, които да я получават, провел вноса на контейнерите и последващото превозване. Схемата включвала изпращане на тестов резервоар, в който стоката подхожда на прикриващия товар в идващия резервоар, за да се сътвори „ добра митническа история " и да се тества трасето. Така откакто се проверял канала, следвала същинската контрабанда на неразрешени субстанции. По експертна оценка цената на опиатите, които биха могли да се получат от конфискуваните изходни субстанции е 225 640 000 лева

Един от противоречивите въпроси в делото е естеството на АРАА. В обвинителния акт веществото е посочено като материал за произвеждане на наркотични субстанции. Към момента на осъществяване на действието, то не е представлявало прекурсор или опиат според Регламента на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз за установяване на разпоредбите за мониторинг на търговията сред Европейски Съюз и трети страни в региона на прекурсорите.

Апелативният съд съобрази, че АРАА попада в категорията „ Вещества без известна легална приложимост и търговия, отвън тази за лимитирани проучвателен и лабораторни аналитични цели ". То обаче не участва в листата с прекурсорите – Приложение към Регламента на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз, нито е приравнено на такова вещество, съгласно практиката на Съда на Европейския съюз.

Затова този правосъден състав одобри, че не е осъществено закононарушение и няма съображение за неоправдателна присъда във връзка с веществото АРАА.

За да дефинира наказванията на непознатите жители, втората инстанция регистрира чистотата, цената на веществата, неведнъж надхвърляща условията за „ изключително огромни размери “, отрицателните данни за личността на причинителите. Също и подбудите им - неуважение на правовия ред в страната и в Европейски Съюз, предпочитание за огромно и бързо облагодетелстване по незаконен метод. Въззивният съд не откри учредения да почете настояванията на отбраната и на прокуратурата за смяна на размера на наказванията.

С тези претекстове Апелативен съд – Варна удостовери напълно присъдата на Варненския областен съд. Решението може да се апелира пред Върховен касационен съд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР