Варненският апелативен съд потвърди присъда на Шуменския окръжен съд, с

...
Варненският апелативен съд потвърди присъда на Шуменския окръжен съд, с
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на мъж, фиктивно наел работници с цел финансиране от еврофондове

Варненският апелативен съд удостовери присъда на Шуменския областен съд, с която обвиняем е бил приет за отговорен в това, че през 2018 година в изискванията на продължавано закононарушение като шеф на комерсиално сдружение е показал погрешни сведения пред държавен орган. Това оповестиха от съда за Varna24.bg.

Той заявил, че три наети от него работнички са полагали всекидневно 8-часов труд от август 2017г. до март 2018г., без това да е било по този начин. Джеват С. направил закононарушението, с цел да получи средства от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската страна по план " Обучения и претовареност “, съфинансиран със средства от Европейски Съюз и държавния бюджет. В резултат работодателят получил сумата от 10 192,55 лева Първата инстанция му е определила наказване 2 години " отнемане от независимост “, отсрочено с 3-годишен изпитателен период. Мъжът е длъжен да изплати на българската страна получената сума като обезщетение за породените имуществени вреди.

В трудова активност трябвало да бъдат ангажирани трайно безработни лица в региони с висока безработица. Целта била те да изградят трудови привички и да получат възнаграждение за положения труд. Съгласно контракта,  подсъдимият бил задължен да превежда на назначените лица всеки месец по банков път сумите за хонорари, съгласно фактически отработеното време. Впоследствие изплатените суми трябвало да бъдат възобновени, съгласно показани в Дирекция " Бюро по труда “ претенции за заплащане, съпроводени с отчетна форма за явяване на работа. Независимо че трите свидетелки не полагали всеки работен ден по 8 часа труд, подсъдимият им превеждал заплатите. Депозирал претенции за възобновяване на  средствата, съпроводени с отчетната форма. Управителят на сдружението подавал информация, че трите дами всекидневно работят по 8 часа. Въз основа на тези данни му били възобновени сумите. И трите свидетелки са разказали пред първата инстанция, че не са престоявали всекидневно на работното си място и това авансово е било в съгласие с работодателя. Съгласно ангажимента, те получавали на ръка по 100 лева на месец, а цялата заплата била превеждана по банковите им карти, които съхранявал подсъдимият.

Джеват С. апелира присъдата на Окръжния съд в Шумен като настоя за анулацията й. Подсъдимият съобщи, че не е отговорен и че не е желал да излъже страната. Според отбраната, няма доказателства да е направил закононарушението. Представителят на Апелативната прокуратура уточни, че защото наетите на работа дами не са полагали труд на цялостен работен ден, всеки ден, сумата от 10 192 лева е получена непозволено. В рамките на въззивното правосъдно разследване бе разпитан очевидец, работел през инкриминирания интервал в сдружението.

Съставът на Варненския апелативен съд одобри, че подсъдимият е знаел, че подава погрешни сведения. Той персонално подписал контракта с изискванията за финансиране. Като шеф е имал и задължението, и действителната опция да се увери, че наетите лица извършват отговорностите си. Деецът се е облагодетелствал незаконно като е получил паричните средства.

Непосредствен обект на това закононарушение са публичните връзки, свързани с вярното заявяване и кандидатстване за приемане на дотация по планове, финансирани от Европейския съюз, е записано в решението на Апелативния съд. Институцията съобрази още размера на получените средства, за които деецът измамливо е кандидатствал и не на последно място – това, че е правил действието в нескончаем интервал. Личността на подсъдимия и действието обаче не се характеризират с висока социална заплаха. За превъзпитаването на Джеват С. и предупреждаването на останалите членове на обществото не е належащо той да търпи дейно наказването.

Решението предстои на касационно обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР