Варненският апелативен съд постави под домашен арест руски гражданин, издирван

...
Варненският апелативен съд постави под домашен арест руски гражданин, издирван
Коментари Харесай

Варненският съд постави под домашен арест руски гражданин, издирван с червен бюлетин

Варненският апелативен съд сложи под домакински арест съветски жител, търсен с червен бюлетин на Интерпол-Москва за укриване на налози в огромни размери, оповестяват от пресцентъра на институцията. Горната инстанция промени определението на Варненския областен съд, с което той е бил краткотрайно арестуван под стража за период до 40 дни – до провеждането на същинското произвеждане по екстрадицията му.

Алексей А. е бил арестуван във Варна на 24 юни по искане на съветските правосъдни управляващи. 46-годишният мъж е упрекнат в укриване на данъчни отговорности. Като шеф на сдружение се сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни компании. Разследван е за подписване на контракти, сключване на документи с погрешно наличие и преводи на суми. В резултат на незаконната активност, на държавната хазна на Руската федерация били нанесени вреди за над 282,5 млн. рубли. Руските управляващи считат, че след осъществяване на закононарушението лицето се е отклонило от правораздаването и се е укрило, което е наложило отправяне на искане за арест с желание за екстрадиция посредством Интерпол.

Адвокатите на непознатия жител акцентираха, че той живее над 5 години в България и има статут на непрекъснато пребиваващ. Работи и е обществено зает – като треньор по бойни спортове. Задържаният съобщи, че ръководи недвижими парцели. Освен това оказвал дейна филантропична помощ на украинските бежанци.

Представителят на Апелативната прокуратура настоя, че решението на Варненския областен съд да го задържи краткотрайно под стража, е вярно. Изтъкнат бе забележителният размер на неплатените данъчни отговорности.

Варненският апелативен съд съобрази, че настояването за арест е издадено от способен орган на Руската федерация – разпореждане за задържане под стража на Кузминския областен съд на Москва. Наказателното произвеждане против Алексей А. е почнало през 2018 година, само че той не е бил открит и е разгласен за интернационално търсене. Затова е бил задочно притеглен като обвинен. За закононарушението съветският закон не планува отминалост и го санкционира с до 6 години отнемане от независимост. Престъплението е наказуемо и по българския Наказателен кодекс. Съдът заключи, че от доказателствата не произтича нужда от задържане под стража. Продължителното престояване в нашата страна, фамилната обязаност, трудовата и обществената ангажираност водят до извод за понижен риск от укриване. Мъжът живее в България от 2017 година, открил е трайни връзки със страната ни, за което са показани задоволително доказателства. Това, че съветският жител постоянно е напускал територията на страната би трябвало да се регистрира като евентуална заплаха от укриване. С оглед на всичко това, правосъдният състав реши, че съответна е втората по тежест мярка за неотклонение – домакински арест, като се приложи електронно наблюдаване.

Определението на Варненския апелативен съд не предстои на обжалване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР