Варненският апелативен съд отмени присъда на Окръжен съд – Варна

...
Варненският апелативен съд отмени присъда на Окръжен съд – Варна
Коментари Харесай

20 години затвор за поръчителя на убийството на диджей Теди

Варненският апелативен съд анулира присъда на Окръжен съд – Варна в частта, с която Григор К. е бил оневинен, като го призна за отговорен в това, че на 26. февруари 2015 година във Варна като подстрекател, в съучастничество с причинителя Константин Б. съзнателно е умъртвил Тодор Т. Деянието е осъществено преднамерено и с особена свирепост.

Поръчителят ще бъде лишен от независимост за период от 20 години. Въззивната инстанция промени първоинстанционния правосъден акт във връзка с Константин Б. като одобри, че при реализиране на закононарушението той е работил в съучастничество точно с Григор. С присъдата на горестоящия съд бе доказан избрания му пожизнен затвор. Двамата би трябвало да заплатят солидарно компенсации за неимуществени вреди на гражданските ищци в размер на общо 465 хиляди лева и 1142,50 лева - за имуществени вреди.

Като регистрира наложеното през днешния ден на Григор К. наказване и съобрази, че по отношение на него не се извършва никаква мярка за неотклонение, а съществува заплаха да се укрие, Апелативният съд постанови задържането му под стража.

Пресслужбата на съда напомня, че на 26 февруари 2015 година вечерта DJ Теди е бил причакан пред блока, в който живее и пронизан с няколко удара с нож. Починал е на място. Според прокуратурата, претекстът е, че жертвата имала връзка с дамата, с която от време на време Григор живеел и от която имал дете. Тодор Т. имал желание да припознае това дете.

По време на правосъдното разследване пред актуалната инстанция бяха осъществени голям брой следствени дейности: разпитани бяха очевидци, назначени бяха две съдебно-технически експертизи – за проучване на почерк и на два таблета. Събрани бяха писмени доказателства.

В пледоарията си прокурорът съобщи, че доказателствата водят до безапелационен извод за осъществяване на закононарушението от страна на Григор К. Той се е познавал и с причинителя, и с жертвата. Константин Б. не е имал независим претекст да убие умрелия, до момента в който претекстът на поръчителя е ревнивост. Частните обвинители поддържаха настояването на прокуратурата Григор К. да бъде наказан.

Константин Б. изиска да бъде оневинен, тъй като първата инстанция го е осъдила непозволено. Описанията на очевидците, видели човек до мястото на престъплението, не подхождат на неговия външен тип, изясни подсъдимият.  

Адвокатите на Григор К. показаха, че няма данни жертвата да е предприемала дейности по признаването на детето. Няма доказателства и за това доверителят им да е давал пари против осъществяването на ликвидиране. Самият упрекнат като подстрекател увери, че няма нищо общо със случая и настоя за потвърждаване на присъдата на Окръжния съд в оправдателната й част.

Предстои претекстовете към присъдата на Варненския апелативен съд да бъдат направени в открития от закона двумесечен период. Съдебният акт предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР