Варненският апелативен съд отложи разглеждането на делото за влаковата катастрофа

...
Варненският апелативен съд отложи разглеждането на делото за влаковата катастрофа
Коментари Харесай

Отложиха за 22 февруари делото Хитрино

 Варненският апелативен съд отсрочи разглеждането на делото за влаковата злополука в Хитрино за 22 февруари, оповестиха от пресслужбата на съда.

Съдебният състав реши, че е нужно събиране на писмени доказателства, откакто поверениците на частните обвинители показаха подозрения за пристрастност на част от движимостите лица, направили по-голяма част от експертизите пред първоинстанционния Шуменски областен съд. Затова ще бъде изискана информация от Министерството на образованието и науката за метода на образуване на бюджета на Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков “. След приемането на тази информация, в идващото съвещание съдът ще се произнесе по направените през днешния ден претенции.  

Адвокатите на подсъдимите желаеха назначение на спомагателни съдебно-технически експертизи, които да бъдат осъществени от движимости лица отвън територията на Република България. Те показаха мнение за обязаност на четирима от специалистите с Националната компания " Железопътна инфраструктура “, защото са преподаватели във ВТУ " Тодор Каблешков “.

Представителят на Апелативната прокуратура не вижда учредения за оборване на компетентността на движимостите лица. Държавното обвиняване е на мнение, че повдигнатите от отбраната въпроси към този момент са намерили отговор в осъществените до момента експертизи. Назначаване на задгранични специалисти ненужно ще утежни и забави делото във въззивната фаза на процеса.

Поверениците на частните обвинители също считат, че въпросите по поисканите нови експертизи към този момент са обсъждани неведнъж. Допускат обаче опция за още един разпит на движимости лица. Частното обвиняване не намира доказателства за заинтригуваност на който и да е от тях.

Настоящият състав отхвърли настояването на частното обвиняване за отказ на целия състав на Апелативен съд – Варна. От една страна, в закона не съществува опция за групов отказ, а от друга, претенцията не намира съображение в наредбата на Наказателно-процесуалния кодекс.

Заради огромния брой призовани по делото, за гарантиране на спазването на противоепидемичните ограничавания, публицистите следиха правосъдното съвещание в действително време от друга зала в Съдебната палата. 

Пресслужбата на Апелативния съд напомня, че всички страни апелираха присъдата на Окръжен съд – Шумен. Пред въззивния съд застават основният ватман 64-годишният Димитър М. и помощникът му 45-годишният Радослав П. Те управлявали влака по време на случая, при който починаха 7 души. Димитър М. беше наказан на 15 години отнемане от независимост и 17 години отнемане от право да упражнява специалността си, а Радослав П. бе лишен от независимост за 10 години и от право да бъде локомотивен ватман за 12 години.

Предстои Апелативен съд – Варна да извърши цялостна инспекция на правилността и законосъобразността на правосъдния акт на първата инстанция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР