Варненският апелативен съд отказа да измени мерките за неотклонение на

...
Варненският апелативен съд отказа да измени мерките за неотклонение на
Коментари Харесай

Двама наркодилъри остават в ареста за постоянно

Варненският апелативен съд отхвърли да промени ограниченията за неотклонение на двама обвинени по досъдебно произвеждане на бранша за Борба с проведената престъпност. Окръжен съд – Варна е постановил задържането им под стража през ноември 2021 година Трайко М. и Мартин Г. желаеха по-леки ограничения за процесуална насила. Отказът на първата инстанция бе доказан през днешния ден от въззивния съд.

Трайко М. е упрекнат в държане на 99,56 грама хероин. Веществото му било публикувано на паркинг във Варна от различен обвинен по същото следствие. Жалбоподателят е направил признания.

Адвокатът му напомни, че въпреки да има обременено правосъдно минало, в никакъв случай не е обявяван за търсене и постоянно е съдействал на органите на досъдебното произвеждане. Държавното обвиняване напомни, че Трайко е осъждан дейно два пъти. Въпреки изтърпените по едната присъда 5 години отнемане от независимост, той още веднъж е упрекнат за закононарушение, обвързвано с държане и разпространяване на опиати. Представителят на Апелативната прокуратура изрази опасения, че в случай че е на независимост, още веднъж ще се изкуши да наруши закона.

Апелативният съд заключи, че са налице всички законови предпоставки, предвиждащи най-тежката мярка за неотклонение. Освен основателното съмнение за съпричастността на обвинения, подкрепено както с доказателства, по този начин и със личните му пояснения, няма други нови условия, които да обосновават преразглеждането на задържането под стража. Въпреки изтърпяното отнемане от независимост, Трайко М. е направил закононарушението по актуалното досъдебно произвеждане. Това обосновава заплахата, че може да продължи с противоправната активност. От друга страна, опасността от ново дейно наказване може да го подтикне да се укрие. Въззивната инстанция удостовери постановената от Окръжния съд възбрана в период от 2 месеца Трайко да желае преразглеждане на мярката за неотклонение. Като обвинени по същото дело са привлечени няколко лица, които подават тъжби против задържането си и това попречва следствието.

Другият притеглен към отговорност по същото произвеждане – Мартин Г. е упрекнат, че е популяризирал 5,95 грама метаамфетамин и че е държал за разпространяване разнообразни количества марихуана, хероин, кокаин и метаамфетамин. Преди няколко дни мъжът е признал виновността си. Адвокатът му счита, че миналите близо три месеца от първичното задържане и изяснените обстоятелства по случая вършат ареста неуместен. Според представителя на Апелативната прокуратура обаче изводът на Окръжен съд – Варна да удостовери най-тежката мярка за неотклонение е верен, защото заплахата от осъществяване на закононарушение не е отпаднала.

Въззивният правосъден състав установи, че не са налични нови нови условия, налагащи изменение на мярката. Не е разколебано обоснованото съмнение, че Мартин Г. е направил закононарушението,  в което е упрекнат. Макар да няма заплаха да се укрие, има действителен риск той да извърши закононарушение. Въпреки че по предишно наказание е настъпила реабилитация, съдът не може да пренебрегне осъщественото закононарушение - част от неговата биография. Многократните дейности по разпространяване на опиати в предишното и откритите в този момент в негово притежание 4 типа упойващи субстанции вършат действителна заплахата при по-лека мярка за неотклонение, обвиненият да се върне към предходния си метод на живот и да възобнови контактите с лицата, на които е разпространявал опиати.

Определенията на Апелативен съд – Варна, с които бяха отхвърлени жалбите на Трайко М. и Мартин Г., са дефинитивни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР