Варненският апелативен съд наложи 7 години лишаване от свобода на

...
Варненският апелативен съд наложи 7 години лишаване от свобода на
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд смекчи присъдата на непълнолетен глохоням, убил жена

Варненският апелативен съд наложи 7 години отнемане от независимост на обвиняем, направил ликвидиране, когато е бил малолетен. Въззивната инстанция промени присъда на Шуменския областен съд, като понижи избраното от него наказване. Първостепенният съд е признал виновността на Исмаил И. за това, че на 08.06.2018 година в с. Лятно, Шумененска област, като малолетен, само че като могъл да схваща свойството и смисъла на осъщественото и да управлява постъпките си, съзнателно е умъртвил 46-годишна жена.

Убийството било осъществено по изключително непосилен метод и с особена свирепост, оповестиха от пресцентъра на съда. Първата  инстанция наложила наказване „ отнемане от независимост “ за период от 12 години и задължил подсъдимия да заплати на 4-мата цивилен ищци общо 200 хиляди лева компенсации за породени неимуществени вреди. Исмаил И. апелира присъдата.

Подсъдимият е глухоням по рождение и контактува с близките единствено с обикновени жестове. На 08.06.2018 година, когато бил 17-годишен, той, потърпевшата и други познати се черпели с алкохол. Жената си тръгнала, само че открила, че й липсват движимости и се върнала. Тя, подсъдимият и негов другар излезли на открито, другият мъж я блъснал и осъществил сексуален акт с нея. Исмаил гледал протичащото се. След това двамата й нанесли удари и я душили. Оставили потърпевшата и си тръгнали. Жената умряла 18 дни по-късно, макар извършеното лекуване. Съдебно-медицинската експертиза открила директна причинно-следствена връзка сред контузиите и гибелта й.

Настоящата инстанция одобри за закономерен извода на Окръжният съд в Шумен, че подсъдимият е лишил от живот потърпевшата, като го е направил с особена свирепост. Неправилен обаче е изводът, че той е работил самичък, а не в съучастничество с другия мъж, който има процесуално качество на очевидец по делото. Апелативният съд откри за безпричинно настояването на отбраната за преквалифициране на действието от ликвидиране в причиняване на гибел по несъобразителност в резултат на съзнателно нанесена телесна щета. Законът планува наказване за малолетни при осъществено ликвидиране сред 5 и 12 години. Първоинстанционният съд е наложил оптималния размер. Варненският апелативен съд обаче реши, че заслужено е наказването да се дефинира при превес на смекчаващите отговорността условия – а точно в размер на 7 години, при първичен непоколебим режим. Въззивната инстанция удостовери присъдата в гражданско неоправдателната част по отношение на компенсациите за претърпени неимуществени вреди от роднините на умрялата.

Решението, с което Апелативен съд – Варна промени присъдата на Окръжен съд – Шумен, като понижи наложеното на Исмаил И. наказване от 12 на 7 години отнемане от независимост, може да се апелира пред Върховен касационен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР