Варненският апелативен съд измени от домашен арест в задържане под

...
Варненският апелативен съд измени от домашен арест в задържане под
Коментари Харесай

Мъж влиза във Варненския затвор, след като отряза гривната си за наблюдение при домашен арест

Варненският апелативен съд промени от „ домакински арест ” в „ задържане под стража ” мярката за неотклонение на обвиняем за това, че на два пъти нарушил рестриктивните мерки по по-леката мярка, оповестяват от преслужбата на институцията за Moreto.net.

На 2 януари Яни А. напуснал периметъра, ограничителен напредването му със средство за електронно наблюдаване. 3 дни по-късно системата за радиочестотни наблюдения индикирала, че гривната, сложена на подсъдимия, е отрязана. Проверка на място установила намеса по устройството.

Двата случая са станали дни откакто на 30 декември 2021 година Апелативният съд удостовери присъда, постановена от Окръжен съд Варна, за това, че през юни 2020 година при изискванията на продължавано закононарушение, Яни А. употребявал непозната дебитна карта, без единодушието на титуляра. Извършил 15 заплащания и преводи на суми на стойност 460лв. и направил други 31 несполучливи опита да стори същото.

Наказан е бил с „ отнемане от независимост ” за 2 години и 4 месеца и санкция в размер на 920 лева Присъдата не е влезнала в действие, защото тече период за обжалване пред Върховния касационен съд.

Апелативната прокуратура изиска смяна на мярката за неотклонение, с мотив, че въздействието върху техническото устройство е било съзнателно. Поведението на подсъдимия демонстрира заплаха мъжът да се укрие преди привеждане в действие на ефикасна присъда, смята обвиняването.

21-годишният обвиняем изясни, че е разтопил гривната несъзнателно, откакто допрял крайници си до нажежен ръжен.

Съдът се съобрази с постъпилите документи от Районна работа Изпълнение на наказванията – Варна, с които са открити нарушаванията. Съдебният състав подсети, че по обжалваната присъда не е била взета мярка за неотклонение, така Яни А. изтърпявал присъда по друго дело.

Съгласно писмо на Затвора – Варна, информиращо за идното му освобождение, заради изтърпяване на наказването, на 10 декември предходната година Апелативният съд е определил домашния арест. При първия случай фактически подсъдимият е напуснал периметъра на ограничаващата мярка, въпреки и единствено в границите на няколко минути, само че в действителност е направил нарушаване. При втория случай са открити следи от термична обработка по корпуса на гривната.

Това даде съображение на съда да одобри, че втората по тежет мярка за неотклонение е явно несъответстваща. Настоящата инстанция не даде религия на обясненията за инцидентно докосване до предмет с нагорещена повърхнина. Под внимание бе взет и опит за овакантяване на адреса под подправен претекст – взимане на движимости от Затвора Варна. Такива там нямало, сподели осъществената информация.

С тези доводи Варненският апелативен съд промени мярката за неотклонение на Яни А. в „ задържане под стража ”, която той ще търпи във Варненския затвор. Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР