Варненският административен съд отмени сделката на варненската община за Пловдивския

...
Варненският административен съд отмени сделката на варненската община за Пловдивския
Коментари Харесай

Съдът отмени сделката за скритата приватизация на Пловдивския панаир

Варненският административен съд анулира договорката на варненската община за Пловдивския панаир, с която той мина напълно под контрола на предприемача Георги Гергов - т.е., скрита приватизация.

Втори състав на Варненския административен съд с ръководител Веселина Чолакова анулира решението на общинския съвет на Варна от 10 декември, с което акциите на общината в " Международен панаир Пловдив " АД се апортират в сдружението на Гергов " Пълдин Туринвест " АД.

Това оповестиха през днешния ден от " Демократична България ", които първи повдигнаха тематиката преди повече от две години.

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Кулминацията бе на 10 декември м.г., когато общинският съвет във Варна взе решение да трансферира своите акции в сдружението на " Пълдин ". Предложението за апорт на акциите бе на кмета Иван Портних (ГЕРБ), след отправено такова искане от Гергов.

Така на процедура бе погазено решение на варненския общински съвет от 2017 година акциите от Панаира да бъдат подарени на страната.

Гергов към този момент държи 50,3% от капитала на панаира. Община Варна има 28,9 на 100. Или с решението от 10 декември " Пълдин " би следвало да придобие надзор с 79,3% - дял, осигуряващ му квалифицирано болшинство при вземането на решения. Останалите 20,6 на 100 от акциите държеше община Пловдив, само че тя ги върна на страната през 2017-а, след следващия скандал. Варна обаче по този начин и не направи това, макар решението на локалния парламент от същата година.

Решението в локалния парламент на Варна бе взето с 28 гласа " за " от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, Вътрешна македонска революционна организация, Движение за права и свободи и двама самостоятелни. " Против " гласоподаваха 15 съветници – от Демократична България, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и един от Вътрешна македонска революционна организация.

Така топката се трансферира в полето на тогавашния регионален шеф на Варна - Марио Смърков, който по закон има право да ревизира решенията на общинския съвет. Общинарите на Демократична България от Варна и Пловдив желаеха от него да изиска от съда анулация на решението на варненския общински съвет. Смърков подаде тъжба в законовия период в административния съд, който в този момент анулира договорката.

Междувременно, в края на декември м.г. Окръжна прокуратура-Варна разпореди две инспекции по отношение на апортна договорка. Това стана малко откакто и новата министърка на стопанската система - Корнелия Нинова, сходно на предшественичката си от служебния кабинет Даниела Везиева, изиска да се спре скритата приватизация на панаира от компанията Гергов.

Битката обаче не е завършила, тъй като решението на Варненския административен съд може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Върховния административен съд, показват от Демократична България.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР