Варненският административен съд отмени Решение на Общински съвет - Варна

...
Варненският административен съд отмени Решение на Общински съвет - Варна
Коментари Харесай

Съдът отмени решение за Пълдин туринвест, прехвърля акции на Пловскивския панаир

Варненският административен съд анулира Решение на Общински съвет - Варна от 02 май 2017 година за безплатно прекачване от Община Варна на Държавата, посредством Министъра на стопанската система, на 16 314 400 броя безналични акции. Информацията е на Административен съд - Варна. Става въпрос за така наречен Търговски дом .

Всяка акция е с номинална стойност 1 (един) лев, което е 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. Според това решение на общината е трябвало кметът Иван Портних да подписа контракт за безплатно прекачване на собствеността върху акциите с Министъра на стопанската система, както и да извърши всички други правни и в действителност дейности за прекачване на акциите .

Съдът анулира и Решение на варненските общинари, които се съгласяват Община Варна да стане акционер в " Пълдин туринвест " АД, гр. Пловдив. С това решение е трябвало общината да апортира в капитала на " Пълдин туринвест " АД, гр. Пловдив, притежаваните от Община Варна 16 314 400 броя елементарни поименни безналични акции с право на глас в Общото заседание на акционерите. За това решение е трябвало кметът Портних да извърши фактическите и правни дейности по осъществяването на решението.

Решенията на общината са обжалвани от Областния шеф на Варна Благомир Коцев . Според претекстовете на съда оспорените решения на Общински съвет - Варна са признати при позволени в хода на производството основни нарушавания на процесуалните правила и са нарушени правила на административния развой за правота, тъждество, досегаемост, гласност и бистрота, поредност и предвидимост.

" Допуснато значително процесуално нарушаване в производството по издаване на акта е независимо съображение, налагащо неговата анулация като унищожаем административен акт ", се споделя в решението на съда.

Решението предстои на обжалване с касационна тъжба пред Върховния административен съд в 14- дневен период.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР