Варненски ученици участват в майсторски клас на Европейската организация за

...
Варненски ученици участват в майсторски клас на Европейската организация за
Коментари Харесай

Варненски ученици търсят елементарни частици и тъмна материя в майсторски клас на ЦЕРН

Варненски възпитаници вземат участие в майсторски клас на Европейската организация за нуклеарни проучвания ЦЕРН, като през целия ден проучват данни, търсят нови или към този момент следени обикновени частици, както и вероятно съществуване на тъмна материя. Това описа шефът на Народната астрономическа обсерватория с планетариум в града Свежина Димитрова, която е хазаин на своеобразното образование, оповестява Българска телеграфна агенция.

В майсторския клас на ЦЕРН са поканени младежи сред 14 и 19 години. Димитрова посочи, че в началото е трябвало да бъдат 30, само че поради огромния интерес са включени 42-а.

Младежите би трябвало сами да създадат оценка на данните от опитите на огромния адронен ускорител на частици в ЦЕРН, добави основен помощник Румяна Хаджийска от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българска академия на науките, която работи с майсторския клас. По думите ѝ те ще имат шанса да следят Х-бозона или Божията парченце, също така биха могли да се допрян и до феномена тъмна материя. В края на деня младежите ще защитят резултатите от научната си работа в полемика с учени от ЦЕРН, както и с техни връстници, включени в майсторски класове в Италия, Израел, Кипър и Хърватия.

С сходни начинания се ускорява ползата на учениците към естествените науки, добави Хаджийска. Според нея това е шансът младежите да схванат, че науката не е страшна, а е опция те да се развиват и да открият доста секрети на вселената. Хаджийска добави, че има опция физиката да се изяснява на налично равнище и да е занимателна и забавна за учениците, като им се дава чувството, че са се справили сами с някакъв комплициран проблем. Не е елементарно да си преподавател, само че персоналните ми усещания са, че огромна част от преподавателите по физика у нас към този момент работят съвременно, употребяват новаторски способи и съумяват да привлекат децата, добави още ученият.

Варна е хазаин на майсторски клас на ЦЕРН за четвърта поредна година. Такъв следва да се организира и в края на март, като негов хазаин ще бъде София. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР