Варненски ученици се обучават да смятат бързо наум по древен

...
Варненски ученици се обучават да смятат бързо наум по древен
Коментари Харесай

Ментална аритметика предпазва възрастните от деменция и Алцхаймер

Варненски възпитаници се образоват да считат бързо мислено по античен японски способ. Мисловната гимнастика се ползва в Център за ментална аритметика, иницииран от интернационалната академия AMAKids.

„Тази техника е на 4000 години и води началото си от Япония. Тогавашните мъдреци са употребявали сметало, наречено соробан. Сега то се споделя абак и го употребяваме за бързо броене на огромни цифри наум“, изясни Татяна Ганевска, учител в центъра.

Според нея методът развива връзката сред двете полукълба на мозъка и прокарва мост сред логиката, речта, въображението, творчеството и интуицията. Затова децата покачват триумфа си по непознати езици и спортните си достижения, а резултатите са забележими единствено след месец, безапелационна бе Ганевска.

Първият стадий на образованието в центъра включва събиране и изваждане, а по-късно децата ще се учат и да разделят и умножават мислено. Менталната аритметика е наложителен образователен предмет в Япония и Китай, а по света броене мислено с абак практикуват в 56 страни, разясни Ганевска.

Според нея мисловната гимнастика е потребна и за възрастните, защото построява нови невронни връзки и защищава от деменция и Алцхаймер. Затова методът се употребява и като лечебна процедура в Съединени американски щати и Канада.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР